Podłączanie płyty ceramiczenej

Masz problem z żelazkiem, lodówką, telewizorem? Nie wiesz jaką nawigację kupić? Lub po prostu jeśli chcesz się pochwalić nowym zakupem - napisz w tym dziale ;]

Podłączanie płyty ceramiczenej

Postprzez BlueMan » 2011-07-23, 19:46:35

Hej,

Czy ktoś ma w domu elektryczną płytę ceramiczną i podpowie mi jak ją podłączyć?

Bo po tym jak wstawili ją w meble kuchenne, to nie wiem jak ją podłączyć do sieci elektrycznej. Od spodu ma jakieś takie specjalne wtyki, ale kabla (chyba) nie było w zestawie.
Chodzi o Polar AKS 332/NE.

Na dole są oznaczenia typu "H05RR-F 400V 3N 5x1.5 mm2" ale to dotyczy jakiego kabla należy używać, a info o wtyczce nie ma :/
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez junior » 2011-07-24, 18:44:50

ja mam indukcyjną płytę, i ona nie ma wtyczki, miałem pod to kabel ze ściany zostawiony i jest podłączone w takiej puszeczce jakimś łącznikiem i tyle
a oznaczenie twojej wychodzi że masz płytę 3 fazową, czyli 3 fazy zero i kabel ochronny stąd 5 przewodów
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez behemoth » 2011-07-25, 05:18:49

Dokładnie tak, jak mówi junior. Możesz też użyć mufy: http://allegro.pl/gniazdo-silowe-32a-4t ... 81776.html
Oczywiście pozostaje kwestia poprawnego podłączenia jej. Zawsze wygodniej będzie odłączyć płytę w razie potrzeby.
http://www.lastfm.pl/user/ksiadz666
http://ftims.pl
Avatar użytkownika
behemothNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 381
Dołączył(a): 2010-03-26, 13:50:03
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez junior » 2011-07-25, 09:29:23

chyba bardziej 5t http://allegro.pl/gniazdo-silowe-16a-5t ... 12452.html ale nie wiem co za instalację ma Szymon
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez BlueMan » 2011-07-25, 10:17:40

nom 5 przewodów - 3 przewody zasilające, minus/uziemienie i zabezpieczający.

Okazało się, że płyta jest na 400V jak również i na 230V. Trzeba odpowiednią ja podłączyć tylko :]
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez junior » 2011-07-25, 18:17:57

moja też taka jest i ja mam podpiętą pod jedną fazę, przy czym wtedy musisz brać pod uwagę większy prąd (odpowiednie zabezpieczenia i kable w ścianie, a i oczywiście sprawdzić jaką moc masz zgłoszoną w elektrowni)
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re:

Postprzez bebi » 2015-07-13, 12:24:32

junior napisał(a):moja też taka jest i ja mam podpiętą pod jedną fazę, przy czym wtedy musisz brać pod uwagę większy prąd (odpowiednie zabezpieczenia i kable w ścianie, a i oczywiście sprawdzić jaką moc masz zgłoszoną w elektrowni)


masz płytę Electrolux? Oni mieli flexi power właśnie na 1 fazę.
Avatar użytkownika
bebiNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2012-07-13, 13:35:57
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez junior » 2015-07-14, 07:34:06

nie, akurat mam gorenje
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Podłączanie płyty ceramiczenej

Postprzez bebi » 2015-08-10, 10:11:03

a co na to instrukcja? W moim electroluxie były normalnie wtyczki. Ale chodzi o to że ta płyta była w systemie flexi power, czyli projektowanej pod instalację starszego typu.
Avatar użytkownika
bebiNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2012-07-13, 13:35:57
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BlueMan » 2015-08-10, 10:14:10

4 lata i moja płyta chodzi idealnie na 230V, nie mam żadnych zastrzeżeń. Do tego jest łatwa w utrzymaniu czystości.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez swag » 2015-08-11, 09:57:48

A co do tych płyt, to trzeba je podłączać tylko i wyłącznie pod siłę?
Avatar użytkownika
swagNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 108
Dołączył(a): 2014-03-26, 00:53:28
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BlueMan » 2015-08-11, 10:01:16

Nie, ja mam normalnie pod 230V. Ale ja mam płyte elektryczną, a nie indukcje. Indukcje chyba wszystkie są na 3-fazy.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re:

Postprzez bebi » 2015-08-17, 10:51:26

swag napisał(a):A co do tych płyt, to trzeba je podłączać tylko i wyłącznie pod siłę?


nie musisz mieć siły. Poszukaj sobie płyty electrolux z flexi power. Wtedy taką płytę możesz podłączyć pod dowolną instalację, trzeba tylko użyć odpowiedniego przełącznika z tyłu płyty.
Avatar użytkownika
bebiNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2012-07-13, 13:35:57
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BlueMan » 2015-08-17, 10:55:23

Reklama kwitnie :) Ciekawe ile jeszcze bebi napisze o flexipower :P Musi im to nieźle nieschodzić skoro zainwestowali dodatkowe środki finansowe w reklamę na forach ;)
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez bebi » 2015-08-17, 11:15:53

nie chodzi o to... to jedna z nielicznych płyt indukcyjnych które mają możliwość działania na starych instalacjach lub instalacjach nieprzystosowanych pierwotnie do płyt indukcyjnych (w blokach z wielkiej płyty nikt w latach 80 nie słyszał wtedy o indukcji). Jakby to było takie oczywiste to by nie było tylu pytań.
Avatar użytkownika
bebiNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2012-07-13, 13:35:57
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BlueMan » 2015-08-17, 11:18:38

Bzdury :P Jest pełno płyt dostosowanych do 230V. Sam mam taką od 3 lat. A przez 3 lata na pewno jeszcze więcej takich płyt przybyło.

Instalacja elektryczna w mieszkaniu to inna sprawa - nawet najlepsza płyta nie zagwarantuje stabilności działania jeśli kable są za słabe na pociągnięcie odowiedniej mocy.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez bebi » 2015-08-17, 11:31:17

Nie tak pełno. Myślę że na palcach obu rąk można by je policzyć. I jeszcze by pewnie zostało palców.

A co do kabli to tak. Dlatego na płycie masz ograniczenie łącznej mocy całej płyty by korków nie wywaliło lub nie daj boże spaliło kabli. W blokach wiele osób ma aluminiowe kable i to one często powodują problemy, bo nie są w stanie obsłużyć aż takiej mocy.
Avatar użytkownika
bebiNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2012-07-13, 13:35:57
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez swag » 2015-08-17, 16:51:14

BlueMan, a jak nie mam w domu siły to da się ten "wymóg" w jakiś sposób obejść? Pisząc wymóg mam na myśli posiadanie siły.
Avatar użytkownika
swagNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 108
Dołączył(a): 2014-03-26, 00:53:28
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BlueMan » 2015-08-17, 17:25:25

No ja też nie mam w domu siły.
Płytę podłączasz pod normalne gniazdko 230V i tyle.

Oczywiście mowa o płytach elektrycznych/ceramicznych. W płytach indukcyjnych podłączenie pod 230V jest mega rzadkie!
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Komixxq8 » 2015-08-17, 22:05:24

Witam wszystkich formowaczów;-) Na wstępie powiem że to forum bardzo mi się podoba, fajnie że coś takiego powstało, i można znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania. Naprawdę super, bardzo się cieszę!!! Że mogłam was odnaleźć.
Cieszę się że nie jestem sam z podobnymi problemami
Ej! Zatrzymaj się na chwilkę i czym prędzej wejdź na: http://www.ogloszenia.informacje.co.uk/northampton Jeśli tego nie zrobisz może Cię ominąć naprawdę wielka okazja. Grzechem byłoby nie skorzystać z tych najświeższych ogłoszeń drobnych na wyspach brytyjskich – polecam serdecznie.
Avatar użytkownika
Komixxq8None specified
Nowy
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2015-08-17, 22:01:41
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Następna strona

  • Inne

Powrót do Sprzęt AGD/RTV

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

cron