Chipy do drukarek

Masz problem z żelazkiem, lodówką, telewizorem? Nie wiesz jaką nawigację kupić? Lub po prostu jeśli chcesz się pochwalić nowym zakupem - napisz w tym dziale ;]

Chipy do drukarek

Postprzez BlueMan » 2013-09-08, 21:28:49

Mam od jakiegoś czasu drukarkę Samsung. Powoli zbliża się pierwsze uzupełnienie tonera i w związku z tym instalacja jakieś chipa oszukującego oryginalne oprogramowanie drukarki zliczające ilość wydruków.

Patrząc na allegro to są same "softwarowe chipy" instalowane po USB które w jakiś sposób mieszają trochę w firmware drukarki (tak podejrzewam, bo jakże by inaczej miały działać).

Zastanawiam mnie tylko na ile jest to bezpieczne. Czy jest szansa na uszkodzenie drukarki i czy w takim wypadku jest szansa na samodzielne przywrócenie jej do życia (bez wizyty w serwisie).
Ktoś zna się na tym? Ktoś to przerabiał?
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19089
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez cre[a]tive » 2013-09-08, 22:03:29

Nie znam się na tym, ale mam pytanie do Ciebie, bo jak widzę bardziej orientujesz się niż ja.
Pod jakim hasłem na Allegro szukać tych chipów oszukujących? Czy stosuje się takie także do drukarek atramentowych?

Dawniej w mojej drukarce HP działało uzupełnienie kartridża, teraz niestety drukarka identyfikuje uzupełniony kartridż jako zepsuty i muszę za każdym razem kupować nowy kartridż. Gdyby istniało coś, co oszukuje drukarkę i pozwala na uzupełnianie kartridży, chętnie bym coś takiego kupiła.
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez BlueMan » 2013-09-09, 09:21:33

cre[a]tive różne są sposoby. Może nie koniecznie chip bedzie potrzebny u Ciebie. Jaką drukarke masz?

Są też inne sposoby - http://www.blueman.pl/sprzet/id257-rege ... 56-57.html
A chipy szukam w kategorii Drukarki > Tusze (lub Tonery) > W butlach/Zestawy. W wyszukiwarce wpisz "chip" i może model Twojej drukarki. Może coś znajdzie.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19089
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez cre[a]tive » 2013-09-09, 22:03:50

Czytałam o tym zaklejaniu styków już dawno, właśnie na Twoim blogu ;)
Kiedyś po prostu napełniałam kartridż i działało, żadne zaklejanie nie było potrzebne. Później, o ile dobrze kojarzę, była jakaś aktualizacja oprogramowania drukarki i od tamtego czasu nawet zaklejanie nie działa. Po prostu uzupełniony kartridż jest przez drukarkę odrzucany, miga lampka.
Drukarka to HP Deskjet.

Dzięki za info :)
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez BlueMan » 2013-09-10, 08:59:46

Ja w atramentówce nie miałem takiego problemu :P napełniałem kartridż do oporu. Zawsze szybciej mi zasychał, niż wystepował błąd drukarki.
Ale w końcu drukarka odmówiła posłuszeństwa, więc kupiłem nową - tym razem laserówkę, aby nie mieć problemów z zasychającymi tuszami ;]

cre[a]tive - 2013-09-09, 22:03 napisał(a):Drukarka to HP Deskjet.

jaki dokładnie? :P
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19089
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez behemoth » 2013-09-11, 12:43:50

Właśnie chcę się przesiąść na tani w użytkowaniu laser.
Ktoś testował ten sprzęcior: http://allegro.pl/brother-hl-5150d-tone ... 81731.html ?
Cena fajna, duplex jest, koszt toneru niewielki.
http://www.lastfm.pl/user/ksiadz666
http://ftims.pl
Avatar użytkownika
behemothNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 381
Dołączył(a): 2010-03-26, 13:50:03
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez BlueMan » 2013-09-11, 15:31:49

Zależy ci na duplexie czy na cenie?

Ja szukałem drukarki która przede wszystkim może działać w sieci.
Teraz dla teściowej będę kupować podobny sprzęt i wybór padnie chyba na http://www.skapiec.pl/site/cat/6/comp/3687536
Samsung jest wielce OK i jest to najtańsza drukarka w tym segmencie (laser czarny, łączność bezprzewodowa). No, ale pewnie trzeba będzie się pobawić z chipami... .
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19089
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez behemoth » 2013-09-13, 08:58:06

Faktur raczej dwustronnie nie będę drukował. Z resztą jest ich miesięcznie raptem kilka ;).
Zależy mi na niskiej cenie eksploatacji. Myślałem też nad brotherem atramentowym, bo tam tusze są po 2zł, ale zakup drukarki jest trochę zbyt kosztowny.
A nie chwaliłem się - syn nam się urodził - więc są ważniejsze wydatki, niż drukara za 500zł ;)
http://www.lastfm.pl/user/ksiadz666
http://ftims.pl
Avatar użytkownika
behemothNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 381
Dołączył(a): 2010-03-26, 13:50:03
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Re: Chipy do drukarek

Postprzez Undertaker DeadMan » 2013-09-13, 19:09:46

@up Gratulacje !
Avatar użytkownika
Undertaker DeadManMale
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 76
Dołączył(a): 2010-07-28, 10:41:09
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez jkow » 2013-10-18, 14:09:04

To już wiem czemu moje wszystkie drukarki HP psuły się momentalnie :D
wystrój wnętrz i fajne inspiracje
Avatar użytkownika
jkowNone specified
Podglądacz
Podglądacz
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2013-09-05, 10:34:16
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2013-10-19, 16:44:26

jkow - 18 paź 2013 14:09 napisał(a):To już wiem czemu moje wszystkie drukarki HP psuły się momentalnie :D


Odrzucały kartridże napełniane samodzielnie? ;)
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy


  • Inne

Powrót do Sprzęt AGD/RTV

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości

cron