Jak obiecałem wrzucam przepis na moje racuchy.
Składniki ja dodaje tak na oko, ale mniej więcej napisze ile powinno być:
- drożdże 3 dag
- śmietana 2 łyżki, gęsta
- mleko 1/2 szklanki
- 2 jajka całe
- cukier 1 łyżka
- mąka 30 dag, ja daje 6 dużych czubatych łyżek, jeśli ciasto jest za rzadkie to można dodać mąki
- cukier puder 3 łyżki
- jabłko lub brzoskwinia wg uznania można dodać co się tylko chce, ja jakichś specjalnych eksperymentów nie robiłem
- syrop klonowy też jeśli ktoś lubi
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształkowym, rozprowadzić mlekiem odrobiną, żeby było płynne, dodać reszte składników czyli mąka, mleko - reszta, jajka, śmietana, cukier puder, wymieszać porządnie. Dodać plasterki jabłka/ brzoskwiń. I tak przygotowana mieszanka musi rosnąć sobie przynajmniej 40 min. Przydałoby się żeby miało ciepło. Jak już wyrośnie to smażymy racuszki w oleju na patelni, ja oleju wlewam 0,5 cm. Uważajcie żeby nie przypalić, jak usmażymy to można je polać syropem albo posypać cukrem pudrem.
Chyba o niczym nie zapomniałem. Aha na koniec pasowałoby zjeść.