Głośniki uniwersalne do rozbudowy

Wszystko co związane z kolumnami i głośnikami.

Głośniki uniwersalne do rozbudowy

Postprzez BlueMan » 2010-08-08, 22:51:49

Czy jest to możliwe?

W sensie - teraz mam mało kasy i mógłbym zrobić sobie tylko 2 głośniki. Potem dozbieram trochę i zbuduję głośnik niskotonowy, potem dorobię dodatkowe 3 satelitki i w końcu powstanie pełnowartościowy zestaw 5.1 do kina domowego.

Dodatkowo chciałbym, aby był jak najbardziej uniwersalny pod względem wejścia/wyjścia.
Czyli powinien obsługiwać zarówno wejście S/PDIF optyczne, jak i zwykłe analogowe.
Ważne to jest, ponieważ obecnie głośniki byłyby wpięte w laptop, a potem w k.dźwiękową do komputera z S/PDIF :)

Czy jest to możliwe, czy są to marzenia szklanych domów? :)
Jakie będą koszty takiej stopniowej rozbudowy kina? Myślę, że łączną moc ok 100W mi starczy - głównie ograniczam się ceną jaką zapłaciłbym za lepsze głośniki :P
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19099
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-08-10, 19:05:32

Czyli rozumiem że chcesz zrobić od podstaw zestaw kolumn i wzmacniacz 5.1 tak?
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2793
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-08-10, 21:48:42

Tak :)

Najlepiej jakby to było mega uniwersalne - wyjście cyfrowe, wyjście analogowe, lub możliwość podłączenia pod DVD i stworzenie kina domowego z TV. Choć głównie pod laptop z jak wiadomo kiepską k.dźwiękową będzie wpięty ten zestaw.

Ile mniej więcej takiej średniej klasy zestaw będzie kosztować? Potrafisz mniej więcej oszacować kosztorys poszczególnych etapów tworzenia? :)
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19099
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-08-11, 16:17:00

Szczerze mówiąc to budowa wzmacniacza 5.1 od podstaw jest nieopłacalna.

Żeby to wszystko w miarę ładnie zagrało to i tak musisz sporo kasy wydać na niezbędne komponenty i układy,zasilanie,przedwzmacniacz,procesor dźwięku,końcówka mocy,przetworniki analogowo-cyfrowe,dekoder surround,DSP,DTS,Pro Logic itp. itp. To wszystko musisz polutować na wysokiej jakości laminacie z dodatkiem okablowania OFC.Nie obędzie się bez wyświetlacza który nam wszystkie procesy zasygnalizuje,na końcu obudowa i...

...i tak nie masz pewności czy Ci to zadziała tak jak powinno.Ryzyko budowy takiego urządzenia jest duże,dużo czasu spędzone nad tym,nerwy, kasa..i możesz mieć niemiłą niespodziankę.

Ja osobiście proponuję zastosowanie wzmacniacza 5.1 (na allegro od 200zł) + karta dźwiękowa zewnętrzna z wyjściem cyfrowym-optycznym. Takie coś Cię zadowoli i pozwoli na stworzenie kina domowego o wszechstronnym zastosowaniu ;)
No ale jeśli chcesz się bawić przez kilka tygodni lub miesięcy to spróbuję Ci opracować plany na zbudowanie takiego wzmaka,choć z góry zaznaczam że to trochę potrwa bo łatwe to nie jest.
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2793
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-08-11, 21:05:00

Nie nie - wzmacniacz kupię. źle mnie zrozumiałeś od początku. Chcę tylko zrobić głośniki sobie :)
Jaki polecasz? Dla mnie - amatora właściwie.

Zilog - 2010-08-11, 16:17 napisał(a):wzmacniacza 5.1 (na allegro od 200zł) + karta dźwiękowa zewnętrzna z wyjściem cyfrowym-optycznym.

ta k.dźwiękowa to zamiast tej laptopowej? W takim razie sobie odpuszczę ją. Laptop i tak 2.1 ma grać i nie wymagam więcej, ale za rok, dwa jak przeniosę zestaw głośników do PC to on będzie mieć wyjście cyfrowe i wtedy pełny power zestawu bym chciał mieć. Wtedy pewnie także dorzucę dodatkowe 3 głośniki na przód aby zrobić 5.1, wcześniej nie ma sensu.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19099
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-08-12, 15:48:55

Te tańsze wzmacniacze nie mają wyjść optycznych.Dałem taką konfigurację :
BlueMan - 11 sie 2010 21:05 napisał(a):Zilog - 2010-08-11, 16:17 napisał(a):wzmacniacza 5.1 (na allegro od 200zł) + karta dźwiękowa zewnętrzna z wyjściem cyfrowym-optycznym.

...ponieważ wyjdzie to taniej,sam amplituner 5.1 z optycznym to wydatek min. 700zł. np. :
http://allegro.pl/item1186077696_pionee ... v_agd.html
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2793
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-08-12, 16:09:45

Myślisz, że warto dopłacać do wyjścia cyfrowego? Dużo ono daje?
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19099
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-08-12, 19:29:31

BlueMan - 12 sie 2010 16:09 napisał(a):Myślisz, że warto dopłacać do wyjścia cyfrowego? Dużo ono daje?

To zależy od Twojego odsłuchu,czy będzie to dla Ciebie różnica w dźwięku.
Najlepiej jakbyś się o tym przekonał na własne uszy,pójdź do jakiegoś sklepu ze sprzętem audio i niech pracownik Ci podłączy np. kino domowe i połącz je z dvd kablem cinch -posłuchaj,a następnie połącz obydwa urządzenia światłowodem i posłuchaj. Jeżeli usłyszysz różnicę to można dalej myśleć o wyjściu cyfrowym,jeżeli różnicy nie będziesz słyszał to pozostań przy analogowym połączeniu.

Wyjście analogowe można jednak ''oczyścić'' stosując okablowanie wyższej jakości z miedzi beztlenowej i ''prawdziwie'' złoconymi konektorami.
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2793
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz


  • Inne

Powrót do Systemy Audio i Akustyka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości