Zna się ktoś na głośnikach?

Wszystko co związane z kolumnami i głośnikami.

Zna się ktoś na głośnikach?

Postprzez BlueMan » 2010-03-09, 15:16:51

Zestaw nie jest nowy, ale działa dobrze :) Miałem problemy z potencjometrem, ale rozłożyłem na części, przeczyściłem i działa dobrze (ciekawe na jak długo).

Zastanawiam się, czy ktoś wie i/lub może poradzić - czy jest sens wymiany oryginalnych głośników na coś mocniejszego? Czy elektronika je pociągnie tak w ogóle?!

Oryginały to:
- niskotonowy: 20W, 4 Ohm
- satelitki: 6W, 4 Ohm
Na głośnikach z tyłu napisane jest CSW. To chyba firma? http://www.cambridgesoundworks.com/
Głośniki w satelitkach będą wysokotonowe, średniotonowe czy szerokopasmowe?

Bardziej z czystej ciekawości i chęci czegoś zrobienia samemu chciałbym takie coś zrobić ;] Nie oczekuje, że z zestawu zamiast 32W osiągnę nagle 2000W :P


Mam także jedno pytanie kompletnego laika w tych sprawach:
- jakie znaczenie ma oporność w głośnikach? Jak mogą być skutki zamontowania głośnika z większą opornością niż te oryginalne?
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-03-09, 15:44:22

Głośniki to moje dzieci :D Pasjonuje mnie projektowanie zestawów głośnikowych itp. Sam wiesz co mam w pokoju :hyhy:
Zjem obiad,narąbie drewna w piwnicy,ogarne się i ci napisze co nieco o tym.
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2786
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-03-09, 15:57:10

Zajebiaszczo ;]

Napisz mi także czy łatwo i jak nabyć taką wiedzę - aby złożyć własny zestaw głośników do k.domowego.
Wiem, że to MEGA tanio wychodzi w porównaniu do sprzętu kupowanego w sklepie. Wydaje mi się, że są jakieś gotowe schematy elektroniki do tego - wystarczy polutować, ulepić sobie jakaś skrzynie/obudowy do głośników i gotowe.
Zawsze marzyłem o porządnym zestawie głośników, ale zawsze $$ było ograniczeniem.


No, ale narazie na pierwszych próbach z głośnikami skupmy się - na tych moich 32W co mam teraz xD A chciałbym mieć wyciągnąć 200000000000000000000000000W xD
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-03-09, 17:04:56

BlueMan - 09 mar 2010 14:16 napisał(a):czy jest sens wymiany oryginalnych głośników na coś mocniejszego? Czy elektronika je pociągnie tak w ogóle?!

Według mnie nie ma to sensu,chcąc mieć większego kopa musiałbyś zmienić głośniki o większej mocy i gabarytach,wiąże się z tym zastosowanie mocniejszego wzmacniacza i zasilacza. Ten zestaw co masz to bym go zmodyfikował. Lecz rewelacji się nie spodziewaj.

BlueMan - 09 mar 2010 14:16 napisał(a):- jakie znaczenie ma oporność w głośnikach? Jak mogą być skutki zamontowania głośnika z większą opornością niż te oryginalne?

Jeżeli podłączysz głośniki o mniejszym oporze niż we wzmacniaczu to możesz uszkodzić w nim końcówkę mocy ponieważ popłynie przez nią prąd przekraczający granicę dopuszczalną w tej końcówce.Natomiast jeżeli podłączysz głośniki o mniejszej oporności niż we wzmacniaczu to po prostu różnica grania będzie znikoma,ponieważ wzmacniacz nie pokaże Tobie pełnej swojej mocy na danym głośniku (głośnikach).Lecz na słabych wzmacniaczach nie jest to tak odczuwalne.

BlueMan - 09 mar 2010 14:57 napisał(a):czy łatwo i jak nabyć taką wiedzę - aby złożyć własny zestaw głośników do k.domowego.

Wiedzą zdobywasz latami,konieczne jest to byś bardzo tym się interesował,konstruując coś ze zbiegiem czasu nabierasz wprawy , nowych doświadczeń i jest coraz lepiej.


Zanim zacznę pisać dalej,to czy zestaw który chcesz zmodyfikować wygląda tak ?? ??
Obrazek



P.S.
BlueMan - 09 mar 2010 14:57 napisał(a):A chciałbym mieć wyciągnąć 200000000000000000000000000W

Takie rzeczy tylko w erze xD
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2786
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-03-09, 20:59:56

Mam zestaw Creative Inspire 2.1 2400
http://images.google.pl/images?rlz=1C1C ... =pl&tab=wi

To co byś radził w takim razie? :)
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-03-09, 22:07:14

Skupmy się najpierw na satelitkach ,które bym całkowicie zmodyfikował.Najpierw zrób je,a na końcu zabierzesz się za subwoofer,bo z nim to już inna bajeczka ;] .
Mam niepotrzebne 2 głośniczki od satelitek cambridge soundworks i 2 od satelitek logitecha,mogę ci je dać bo leżą u mnie i się kurzą,ze swoich byś musiał wymontować głośniki. Następnie czekało by Cię skonstruowanie nowych obudów do satelitek,każda z nich by miało po 3 głośniczki koniecznie połączone ze sobą szeregowo!Uzyskasz w ten sposób ok. 12 Ohm na kanał,jak już wcześniej wspominałem przy małej mocy opór głośników może być większy od oporu wzmacniacza.Obudowy najlepiej sklep z drewna,wymiary mógłbym Ci podać , tylko że ty musisz mi podać średnicę mocowania głośniczka z Twojej satelitki.Po prostu podałbym Ci ilość i wymiary potrzebnych do tego deseczek. Napisz mi także jaki byś miał dostęp do deseczek,bo najlepiej by było użyć takich o grubości do 5mm,grubszych nie ma co użyć bo przez to zwiększyła by się wielkość satelitek i byłyby one cięższe (no chyba że chcesz grubsze,takie ponad 10mm). Deseczki kleisz vicolem,dodatkowo dobrze by było jakbyś wzmocnił konstrukcję wkręcając małe wkręty (tak małe by średnica ich gwintu była po środku grubości deseczki czyli jakaś 1/3 niej,jakbyś dał grubsze wkręty do deseczka by mogła się zniszczyć) co jakąś odległość,zwiększyło by to stabilność satelitki . Jednak jak nie chcesz się męczyć z wkrętami to po prostu dobrze ją sklej i po wyschnięciu dodatkowo ją uszczelnij sylikonem od środka.(Przy tak małych głośnikach ciśnienie wytwarzanego przez nie powietrza jest znikoma także nie musisz używać wkrętów,no chyba że chcesz) :boss: Po sklejeniu wszystkiego obszlifuj te kolumienki by nic nie odstawało i by powierzchnia było prosta,następnie oczyść powierzchnię. Do obicia satelitek polecam materiał obiciowy dostępny na allegro,przyklejasz go na butapren. Na końcu
dodajesz okablowanie,najlepiej z miedzi beztlenowej,wszystko skręcasz ,połączasz i.. > :dance:
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2786
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-03-09, 22:30:13

Mnie chyba dla 2 satelitek i kiepskiego wzmacniacza nie opłaca się bawić w takie rzeczy :) Ale kręci mnie takie majsterkowanie ;] Jak się to uda to satysfakcja jest bardzo duża ;]
Teraz jestem często w rozjazdach - Kraków, Sosnowiec, Ania, organizacja wesela, pisanie pracy mgr więc tym bardziej nie miałbym czasu aby takim czymś się zająć i zagracić sobie pokój na jakiś czas.

Dlatego narazie przewidywałem wymianę samych głośników - bez obudów.
http://www.allegro.pl/item935549065_dos ... 8_vat.html
Ale czy mój wzmacniacz to uciągnie? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o jego specyfikacji. Pomijając fakt, że pewnie pudłu na subwoofer jest za lekkie na to i by skakało jak oszalałe :P

Ciesze się nieziemsko że mam pod ręką osobę, która może służyć profesjonalną radą w tej dziedzinie. W wakacje powrócimy do tematu tworzenia własnych głośników, ok? :)
BTW - ile mniej więcej kosztowałby przyzwoity zestaw 5.1 głośników (bez drewienek i robocizny)? Co wchodzi w skład takiego zestawu? Jaką moc by miał?
1x niskotonowy
5x wysokotonowe
3x średniotonowe/szerokopasmowe?
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-03-09, 22:59:41

BlueMan - 09 mar 2010 21:30 napisał(a):http://www.allegro.pl/item935549065_dos ... 8_vat.htmlAle czy mój wzmacniacz to uciągnie?

Nie martw się,uciągnie,te parametry to oni biorą z kosmosu,przy takiej cenie i takich rozmiarach niemożliwe są takie parametry,po prostu taki chwyt marketingowy :dobani: Ale te głośniczki możesz użyć :)

BlueMan - 09 mar 2010 21:30 napisał(a):W wakacje powrócimy do tematu tworzenia własnych głośników, ok?

Oczywiście zawsze służę pomocą :)

BlueMan - 09 mar 2010 21:30 napisał(a):ile mniej więcej kosztowałby przyzwoity zestaw 5.1 głośników

A to zależy jakich głośników użyjesz,wiadomo,nie ma co kupować chińskiego smalcu,niech nie pokusi cię moc 200W,w rzeczywistości głośniki mają 1/10 a nawet 1/20 tej mocy.
Jest to obszerny temat,najlepiej z góry przewidzieć ile byś mógł na niego przeznaczyć,najlepiej zrobić coś co pogra i postoi pięknie się prezentując.Robiąc subwoofer dobierasz głośnik o dobrych parametrach,obudowa jest do niego odpowiednio wymiarowo konstruowana,plus ewentualne wyloty,szczeliny czy linie transmisyjne. Robiąc satelitki najlepiej zrobić co najmniej dwudrożne,w przypadku użycia wzmacniacza 5.1 z suba to dajesz wysokotonowy i średniotonowy. W przypadku zastosowania odpowiedniego wzmacniacza zewnętrznego to konstruujesz dwie kolumny frontowe 3 drożne (bass,średni i wysoki) dwie surround (średni i wysoki) [co do kolumn surround to możesz skonstruować dwie,lub dwie podwójne,lub cztery,to już by od ciebie zależało jakbyś chciał mieć je rozstawione itp.] i kolumnę centralną (dwa średnie i wysoki). Także cenę trudno tu przewidzieć,ale spokojnie,będziesz miał czas kiedyś to obgadamy cała tą kwestię :)
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2786
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-03-09, 23:33:42

Zilog - 2010-03-09, 21:59 napisał(a):Nie martw się,uciągnie,te parametry to oni biorą z kosmosu,przy takiej cenie i takich rozmiarach niemożliwe są takie parametry,po prostu taki chwyt marketingowy Ale te głośniczki możesz użyć

W końcu marka SONY, a nie jakieś chińskie badziewie. I na aukcji jest napisane
Moc znamionowa 50W

Więc w tej cenie wydaje mi się to "osiągalne" ;]
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-03-10, 00:01:00

Te 50W może mieć,lecz do użytku jako średniotonowy podłączając go przez zwrotnicę. Podłącz go samego do wzmacniacza który ma na wyjściu 2x20W (Radmor lub Tosca) w weź regulator głośności na max. Prawdopodobnie się spali,jeżeli nie to pokłony dla niego ;)


A tak na marginesie to zobacz jaki ja mam głośnik,wierz mi że na tym filmiku nie jest pokazana maksymalna jego możliwość,na moim wychylenie membrany bywało większe :hyhy: A pokój mi się cały przemieszcza :P

Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2786
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-03-10, 00:40:52

Bassotronics - Bass, I Love You
Masz ten głośnik na którym napisane jest "Car audio systems" :) Taki głośnik to już konkret.
Teraz patrzę na głośniki na Allegro w kategorii CarAudio. Wydaje mi się, czy są znacznie tańsze i znacznie większy wybór jest niż w kategorii dla domu?


BTW - jaki typ głośników jest przypuszczalnie zamontowany w tych moich satelitkach z zestawu Creative? Szerokopasmowe?
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez Zilog » 2010-03-10, 22:06:52

BlueMan - 09 mar 2010 23:40 napisał(a):Teraz patrzę na głośniki na Allegro w kategorii CarAudio. Wydaje mi się, czy są znacznie tańsze i znacznie większy wybór jest niż w kategorii dla domu?

Nie wydaje ci się,są tańsze,jest większy wybór i dużo jest lepszych,ponieważ w car audio stosowane są większe zawieszenia przez co jest większy skok membrany,głośnik w ten sposób wytwarza większe ciśnienie no i bas jest potężniejszy. No ale audiofilskie głośniki domowe firmy np. Scan Speak , Vifa czy potężnie drogi Focal są w stanie zagrać przecudnie i przepotężnie,nawet przy ich małych gabarytach ;]

BlueMan - 09 mar 2010 23:40 napisał(a):jaki typ głośników jest przypuszczalnie zamontowany w tych moich satelitkach z zestawu Creative?

Przeważnie są stosowane szerokopasmowe,jednak w celu dodatkowego poszerzenia pasma wytwarzanego przez satelitki surround stosowane są przetworniki szerokopasmowe.
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2786
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Re:

Postprzez Yagadoor » 2010-07-20, 14:36:27

BlueMan napisał(a):Napisz mi także czy łatwo i jak nabyć taką wiedzę - aby złożyć własny zestaw głośników do k.domowego. Wiem, że to MEGA tanio wychodzi w porównaniu do sprzętu kupowanego w sklepie.


A pewnie, że wychodzi taniej. Ja zrobiłem jeszcze inaczej - po prostu poskładałem swój własny zestaw kina domowego (i stereo także - podpięty pod nie jest komputer) kupując na Allegro używany sprzęt (poza amplitunerem).

Zilog napisał(a):Głośniki to moje dzieci :D Pasjonuje mnie projektowanie zestawów głośnikowych itp.


To ja tak wyskoczę znienacka z pytaniem. Znasz może firmy robiące na zamówienie maskownice do danego modelu kolumn? Mam Klipsche Synergy B2 bez maskownic i gdy widzę jak mój kot się na nie łapczywie patrzy, trochę się o nie boję. Pisałem do importera Klipscha i niestety odpowiedź była taka: "Nie ma i nie będzie". Jak się sam wezmę za listewki i materiał na maskownice, prędzej stworzę potworka niż zgrabną maskownicę. Więc... może znasz kogoś, kto się takimi rzeczami zajmuje?
Avatar użytkownika
YagadoorNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2008-03-09, 15:31:13
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BaQStiC » 2010-07-20, 15:10:30

A nie lepiej poszukac maskownicy np z innej firmy?
Tak po prostu kazdy glosnik ma swoja maskownice.
Ale tez inne rozwiazanie tak ze robisz obramowke i zacziagasz np "ponczocha" :mur: lub czyms podobnym...
Ja swoj sprzet audio tez dobieralem sam no i powiem ze robi robote.
Tylko ze to jest skladak wiec mam dwie kolumny Diory i subbassa Magnata.
Powiem tyle ze ten sprzet urzywam w domu np. przy kompie.
Mam jeszcze profesionalny sprzet naglosnieniowy Yamahy do naglasniania dyskotek, festynow itp. Takze glosniokow duzo i mocy tez duzo :yahoo:
W aucie posiadam nastepne car audio ale to juz rozszerzone z dwoma subami :) i oczywiscie w mono...
Autko to tylko Honda Civic ale rejestracja przyklejona do klapy bagaznika.
Takze wiedze na temat audio posiadam, moze na taka jak Zilog ale skonstuowac glosnik potrafie lacznie z obliczeniami pojemnosci skrzyni na dany glosnik.
Avatar użytkownika
BaQStiCNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 228
Dołączył(a): 2010-05-23, 19:10:18
Lokalizacja: Kielce/Wro
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re:

Postprzez Yagadoor » 2010-07-21, 10:34:43

BaQStiC napisał(a):A nie lepiej poszukac maskownicy np z innej firmy?
Tak po prostu kazdy glosnik ma swoja maskownice.
Ale tez inne rozwiazanie tak ze robisz obramowke i zacziagasz np "ponczocha" :mur: lub czyms podobnym...


Przeszło mi to przez myśl swego czasu, ale sam pomyśl jak by to wyglądało? :-)

BaQStiC napisał(a):Ja swoj sprzet audio tez dobieralem sam no i powiem ze robi robote.
Tylko ze to jest skladak wiec mam dwie kolumny Diory i subbassa Magnata.
Powiem tyle ze ten sprzet urzywam w domu np. przy kompie.


Ja mam misz-masz totalny. TV Panasonic, amplituner kina domowego Pioneer, głośniki przednie Eltax, efektowe Klipsch, centralny HECO, a subwoofer Canton. Pod tym gra telewizor, DVD (JVC tym razem) i X360. Pecet jest podpięty pod kolejnego Pioneera i dwa głośniki Arcusa. Sprzęt kompletowałem ponad dwa lata. Całość bardzo ładnie gra, jednak gdybym miał ponarzekać, to chętnie wywaliłbym te Eltaxy podłogowe i zastąpił je jakimiś Missionami chociażby.
Avatar użytkownika
YagadoorNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2008-03-09, 15:31:13
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BaQStiC » 2010-07-21, 12:35:43

Hmmm... nawet nawet w ostatecznosci :)
Avatar użytkownika
BaQStiCNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 228
Dołączył(a): 2010-05-23, 19:10:18
Lokalizacja: Kielce/Wro
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy


  • Inne

Powrót do Systemy Audio i Akustyka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron