LED Room - Pokój ledowy

Wszystkie sprawy związane z lutowaniem, projektowaniem i programowaniem urządzeń elektronicznych.

LED Room - Pokój ledowy

Postprzez Zilog » 2010-07-21, 15:05:07

Co sądzicie o takim czymś,ja byłem w szoku jak to zobaczyłem,aż dostałem chęci żeby sobie coś podobnego zrobić no ale niestety koszta są ogromne .. :zakrecony:

Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2791
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez BlueMan » 2010-07-21, 15:24:52

Do domu niepraktyczne :P Jakie koszty stworzenia tego, potem koszty prądu. No i na pewno bez klimatyzacji się nie obejdzie w takim pokoju, bo nawet LED generują ciepło.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19097
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez blues » 2010-07-22, 08:19:04

Te diody to pikuś, ale sterowanie do nich... Każda osobno zasilana i pewnie sterowanie jakimś kompem. Szacun dla twórców.
Jak są zrobione tam kolory? Do każdego koloru osobna dioda? Może to jakaś ściema i nie ma żadnych diod, a jedynie projektory rzutują obraz?
Najwięcej wydasz na kobietę która nie będzie chciała pieniędzy za seks.
Avatar użytkownika
bluesNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 236
Dołączył(a): 2010-03-15, 20:09:42
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez junior » 2010-07-22, 10:21:53

jeśli to led to najpewniej, ze względu na ograniczoną przestrzeń diody rgb takie jak te http://www.epiled.pl/Diody-LED-przewlek ... LT5Cx.html a najbardziej prawdopodobne są smd-led-rgb czyli montowane powierzchniowo, zajmują najmniej miejsca ze względu na zminiaturyzowaną obudowę... http://www.sparkfun.com/commerce/produc ... ts_id=7844
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez BlueMan » 2010-07-22, 10:25:54

Zależy jak z jakością takich SMD. Z filmu wydaje mi się, że są to mimo wszystko LED.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19097
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Postprzez junior » 2010-07-22, 16:10:59

smd to technologia montażu ... to są LEDy tylko mają obudowę do montażu powierzchniowego...oznacza to tyle że płytka nie jest przewiercana na wylot tylko lutujesz bezpośrednio do ścieżek... obudowy są bardziej płaskie i zajmują mniej miejsca
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez Zilog » 2010-07-22, 18:59:43

junior - 22 lip 2010 16:10 napisał(a):smd to technologia montażu

SMD to element elektroniczny,a technologia montażu to SMT :)

W tym przypadku podejrzewam że zastosowano diody LED mocy,są one powierzchniowo montowane na płytkach no i na radiatorach by oddawały ciepło wydzielane przez siebie.

BlueMan - 22 lip 2010 10:25 napisał(a): Z filmu wydaje mi się, że są to mimo wszystko LED.

Mogą to być także moduły LED z zamontowanymi soczewkami,by z małej diody zrobić większe światło ;)
Avatar użytkownika
ZilogMale
Moderator
Moderator
 
Posty: 2791
Dołączył(a): 2007-06-01, 19:48:57
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Imię: Tomasz

Postprzez junior » 2010-07-22, 19:29:31

SMD (ang. Surface Mount Device) ... urządzenie przystosowane do montażu powierzchniowego, ok technologia smt fakt :p
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez Rafson » 2021-04-08, 14:31:01

Robię to! To są oczywiście Ledy cyfrowe - coś takiego https://www.smd-led.pl/tasma-led-cyfrowa W większości sekcje mają co 3 diody, więc nie ma tragedii, a sterowniki też niewiadomo jakie drogie, za 15 metrów ze sterowaniem pilotem i taśmą oraz zasilaczami wyszło mi 1000 zł. Jutro biorę się za instalacje :przestraszony:
Avatar użytkownika
RafsonNone specified
Nowy
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2021-04-08, 14:28:24
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Imię: Rafał


  • Inne

Powrót do Elektronika

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

cron