Strona 5 z 5

Re: jaki sprzęt?

PostNapisane: 2013-09-24, 19:29:44
przez Natalia1802
A uważasz, że jedzenie z piekarnika jest tak samo nie zdrowe? Czy masz takie zdanie tylko o mikrofali?

PostNapisane: 2013-09-24, 20:31:06
przez cre[a]tive
Z jakiej racji niby jedzenie przygotowane w piekarniku miałoby być niezdrowe?

PostNapisane: 2013-09-25, 07:10:03
przez junior
teoretycznie, każde podgrzewanie psuje żywność i powoduje, że jest niezdrowa (związki rakotwórcze np. akryloamid - powstający przy pieczeniu ziemniaków itp)
jednak mikrofala dodatkowo destabilizuje cząsteczki żywność co powoduje, że mogą zachowywać się w niekontrolowany sposób a do tego bombardujemy wszystko dookoła mikrofalami

PostNapisane: 2013-09-25, 23:18:28
przez cre[a]tive
junior - 25 wrz 2013 07:10 napisał(a):teoretycznie, każde podgrzewanie psuje żywność i powoduje, że jest niezdrowa


W przypadku piekarnika nie mówimy chyba o podgrzewaniu, tylko o przygotowaniu normalnego jedzenia. Chcesz wołowinę jeść na surowo? ;)

Pomijam kompletnie podgrzewanie gotowego jedzenia, bo skoro gotowe to wiadomo, że niezdrowe, także nawet tej opcji nie wzięłam pod uwagę.

PostNapisane: 2013-09-26, 09:18:30
przez junior
cre[a]tive - chciałem wyrównać szanse między piekarnikiem a mikrofalą stąd taki dobór słów. Co do wołowiny to ja uwielbiam surową wołowinę, np pokrojoną w kostki, czy tatara

PostNapisane: 2013-09-26, 23:18:12
przez cre[a]tive
junior - 26 wrz 2013 09:18 napisał(a):Co do wołowiny to ja uwielbiam surową wołowinę, np pokrojoną w kostki, czy tatara


Nigdy nie jadłam tatara, ale na każdym weselu dokładnie mu się przyglądam ;> Odwagi jednak jak na razie brak.

PostNapisane: 2013-09-27, 07:33:44
przez junior
w tatarze ważne jest by spożyć surowe jajko przed dodaniem do mięsa ( w jajku najłatwiej o jakieś zakażenie), no i odpowiednio przyprawić jak dla mnie cebulka, pieprz i sól :)

Re: jaki sprzęt?

PostNapisane: 2013-09-30, 21:46:50
przez Natalia1802
Pomijając tatara (którego ja też się jeszcze nie odważyłam zjeść :-P) w piekarniku jest możliwość podgrzewania jedzenia i właśnie tego dotyczyło moje pytanie, a nie jedzenia przyrządzonego na świeżo w piekarniku.

PostNapisane: 2014-05-05, 21:24:08
przez Elf
pralka bosch, zmywarka elecktrolux kuchenka gazowo elektryczna amica

Re: jaki sprzęt?

PostNapisane: 2014-11-26, 13:49:10
przez bebi
Natalia1802 napisał(a):A uważasz, że jedzenie z piekarnika jest tak samo nie zdrowe? Czy masz takie zdanie tylko o mikrofali?


jak zależy wam na zdrowym jedzeniu to polecam przyjrzeć się piekarnikom parowym. Electrolux ma piekarniki CombiSteam i SousVide. Podobno jedzenie ma inny wyraz. Lepiej smakuje, bardziej czuć smak i wszystkie przyprawy.

Re: jaki sprzęt?

PostNapisane: 2014-11-27, 03:48:13
przez Mart
bebi napisał(a):Electrolux ma piekarniki CombiSteam i SousVide.


A co to za piekarniki ?

PostNapisane: 2015-02-28, 12:15:30
przez bossik
Są to piekarniki parowe jak to zostało napisane wyżej. SousVide to funkcja dzięki której można przyrządzić ryby, mięso, warzywa czy owoce morza w niskiej temperaturze z udziałem pary wodnej. Nie miałem okazji próbować dań przyrządzonych w ten sposób ale podobno są smaczniejsze i zdrowsze. Kiedyś restauracje tylko zaopatrywały się w takie piekarniki ale dziś to już można je spotkać w wielu domowych kuchniach.

Re: jaki sprzęt?

PostNapisane: 2015-02-28, 22:27:20
przez tishia
A CombiSteam? Chętnie dowiem się więcej skoro tak ładnie Sous opisaliście. :)

PostNapisane: 2015-03-08, 13:17:11
przez goniopora@o2.pl
CombSteam jest natomiast funkcja dzięki której parowo odgrzewamy potrawy w pojemnikach próżniowych.

Więcej na ten temat na przykład http://newsroom.electrolux.com/pl/2014/06/01/electrolux-przedstawia-nowy-piekarnik-parowy-combisteam-sousvide/

Re: jaki sprzęt?

PostNapisane: 2015-03-10, 13:00:20
przez tishia
O, dzięki za link. Idę sobie poczytać! :)