jaki sprzęt?

Masz problem z żelazkiem, lodówką, telewizorem? Nie wiesz jaką nawigację kupić? Lub po prostu jeśli chcesz się pochwalić nowym zakupem - napisz w tym dziale ;]

Re: jaki sprzęt?

Postprzez Natalia1802 » 2013-09-24, 19:29:44

A uważasz, że jedzenie z piekarnika jest tak samo nie zdrowe? Czy masz takie zdanie tylko o mikrofali?
Avatar użytkownika
Natalia1802None specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2013-01-05, 23:20:43
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2013-09-24, 20:31:06

Z jakiej racji niby jedzenie przygotowane w piekarniku miałoby być niezdrowe?
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez junior » 2013-09-25, 07:10:03

teoretycznie, każde podgrzewanie psuje żywność i powoduje, że jest niezdrowa (związki rakotwórcze np. akryloamid - powstający przy pieczeniu ziemniaków itp)
jednak mikrofala dodatkowo destabilizuje cząsteczki żywność co powoduje, że mogą zachowywać się w niekontrolowany sposób a do tego bombardujemy wszystko dookoła mikrofalami
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez cre[a]tive » 2013-09-25, 23:18:28

junior - 25 wrz 2013 07:10 napisał(a):teoretycznie, każde podgrzewanie psuje żywność i powoduje, że jest niezdrowa


W przypadku piekarnika nie mówimy chyba o podgrzewaniu, tylko o przygotowaniu normalnego jedzenia. Chcesz wołowinę jeść na surowo? ;)

Pomijam kompletnie podgrzewanie gotowego jedzenia, bo skoro gotowe to wiadomo, że niezdrowe, także nawet tej opcji nie wzięłam pod uwagę.
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez junior » 2013-09-26, 09:18:30

cre[a]tive - chciałem wyrównać szanse między piekarnikiem a mikrofalą stąd taki dobór słów. Co do wołowiny to ja uwielbiam surową wołowinę, np pokrojoną w kostki, czy tatara
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez cre[a]tive » 2013-09-26, 23:18:12

junior - 26 wrz 2013 09:18 napisał(a):Co do wołowiny to ja uwielbiam surową wołowinę, np pokrojoną w kostki, czy tatara


Nigdy nie jadłam tatara, ale na każdym weselu dokładnie mu się przyglądam ;> Odwagi jednak jak na razie brak.
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez junior » 2013-09-27, 07:33:44

w tatarze ważne jest by spożyć surowe jajko przed dodaniem do mięsa ( w jajku najłatwiej o jakieś zakażenie), no i odpowiednio przyprawić jak dla mnie cebulka, pieprz i sól :)
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: jaki sprzęt?

Postprzez Natalia1802 » 2013-09-30, 21:46:50

Pomijając tatara (którego ja też się jeszcze nie odważyłam zjeść :-P) w piekarniku jest możliwość podgrzewania jedzenia i właśnie tego dotyczyło moje pytanie, a nie jedzenia przyrządzonego na świeżo w piekarniku.
Avatar użytkownika
Natalia1802None specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2013-01-05, 23:20:43
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Elf » 2014-05-05, 21:24:08

pralka bosch, zmywarka elecktrolux kuchenka gazowo elektryczna amica
Avatar użytkownika
ElfNone specified
Podglądacz
Podglądacz
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2014-05-05, 21:06:22
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: jaki sprzęt?

Postprzez bebi » 2014-11-26, 13:49:10

Natalia1802 napisał(a):A uważasz, że jedzenie z piekarnika jest tak samo nie zdrowe? Czy masz takie zdanie tylko o mikrofali?


jak zależy wam na zdrowym jedzeniu to polecam przyjrzeć się piekarnikom parowym. Electrolux ma piekarniki CombiSteam i SousVide. Podobno jedzenie ma inny wyraz. Lepiej smakuje, bardziej czuć smak i wszystkie przyprawy.
Avatar użytkownika
bebiNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2012-07-13, 13:35:57
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: jaki sprzęt?

Postprzez Mart » 2014-11-27, 03:48:13

bebi napisał(a):Electrolux ma piekarniki CombiSteam i SousVide.


A co to za piekarniki ?
Avatar użytkownika
MartNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 121
Dołączył(a): 2009-09-14, 17:09:46
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez bossik » 2015-02-28, 12:15:30

Są to piekarniki parowe jak to zostało napisane wyżej. SousVide to funkcja dzięki której można przyrządzić ryby, mięso, warzywa czy owoce morza w niskiej temperaturze z udziałem pary wodnej. Nie miałem okazji próbować dań przyrządzonych w ten sposób ale podobno są smaczniejsze i zdrowsze. Kiedyś restauracje tylko zaopatrywały się w takie piekarniki ale dziś to już można je spotkać w wielu domowych kuchniach.
Avatar użytkownika
bossikNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2011-03-01, 16:11:04
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: jaki sprzęt?

Postprzez tishia » 2015-02-28, 22:27:20

A CombiSteam? Chętnie dowiem się więcej skoro tak ładnie Sous opisaliście. :)
Avatar użytkownika
tishiaNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 171
Dołączył(a): 2014-03-21, 15:45:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez goniopora@o2.pl » 2015-03-08, 13:17:11

CombSteam jest natomiast funkcja dzięki której parowo odgrzewamy potrawy w pojemnikach próżniowych.

Więcej na ten temat na przykład http://newsroom.electrolux.com/pl/2014/06/01/electrolux-przedstawia-nowy-piekarnik-parowy-combisteam-sousvide/
Avatar użytkownika
goniopora@o2.plNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014-05-23, 15:20:59
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: jaki sprzęt?

Postprzez tishia » 2015-03-10, 13:00:20

O, dzięki za link. Idę sobie poczytać! :)
Avatar użytkownika
tishiaNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 171
Dołączył(a): 2014-03-21, 15:45:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Poprzednia strona

  • Inne

Powrót do Sprzęt AGD/RTV

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 56 gości

cron