Strona 2 z 2

PostNapisane: 2015-08-19, 11:19:37
przez swag
Czyli do płyty elektrycznej czy ceramicznej nie trzeba mieć siły?
A tak po chłopsku, wie ktoś czym się różni ceramiczna płyta od indukcyjnej?

PostNapisane: 2015-08-19, 11:27:03
przez BlueMan
Nie każda płyta ceramiczna pójdzie na 230V. Większość pójdzie, ale sprawdź dokładnie.

Różnica między indukcją, a ceramiczną ? Idea działania :) W indukcji po gotowaniu obiadu, mozesz usiąść na płycie i się nie oparzysz :D
Kuchnia indukcyjna jednak nie nagrzewa się i nie zmienia koloru na czerwony, gdy jest włączona. Płyta indukcyjna nawet nie zadziała, póki nie postawimy na niej garnka.

Indukcja w kuchni nazwana została 'grzaniem zimnym w dotyku'. Płyta pozostaje chłodna, nawet gdy jest włączona. Sprawia to, że od razu po zakończeniu gotowania, możemy ją umyć bez obawy o poparzenie dłoni. Także danie, które wykipi z garnka nie przypali się, gdyż płyta pozostanie zimna.


No i niestety do indukcji musisz mieć specjalne garnki - oznaczone że mogą być wykorzystane na płycie indukcyjnej.
Przy płycie ceramicznej nie musisz, choć zalecam wybierać garnki z płaskim dnem - aby powierzchnia styku z płytą była jak największa.

PostNapisane: 2015-08-20, 11:47:00
przez swag
No tak, o tym słyszałem, że indukcja pozostaje zimna. A to tylko tym różni się od tej ceramicznej?

Re: Podłączanie płyty ceramiczenej

PostNapisane: 2015-09-11, 11:03:39
przez tar123
Różnic jest więcej, choć ta z temperaturą jest najbardziej istotna, oprócz tego, że musisz zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia. No i oczywiście istotna jest kwestia oszczędności prądu. Zalet jest więcej, często zależą one od dodatkowych funkcji.