Ronald McDonald włada biegle 31 językami. W tym: Portugalski, Tagalog, Mandaryński i Rosyjski. Po japońsku nazywa się ドナルド・マクドナルド
Jest on maskotką firmową, równie rozpoznawalną co św. Mikołaj.
W McDonaldzie pracowali: Pink, Sharon Stone i Shania Twain.
PiS wydał w tym roku więcej na reklamę niż McDonald’s.
Do każdego posiłku zaproponują Ci colę lub inny napój który rozpycha żołądek.
… To znaczy że szybko znów będziesz głodny.
Temperatura kotleta ma być zawsze między 69 a 74 st. C. Sprawdza się to wstrzykując do nich termometr.
W Stanach Zjednoczonych już trzyletnie dzieci wolą jedzenie z McDonalda od identycznych dań nie opatrzonych logo fast foodu (Uniwersytet Stanforda).
Dzieci poniżej 7 roku życia nie potrafią zauważyć perswazyjnej funkcji reklam.
Udział sprzedaży samych frytek w USA to więcej niż 1/3
Ponad 50 tysięcy studentów posiada tytuł “magistra hamburgerologii” wydawanego przez McDonald’s “Hamburger University”
Każdego dnia, McDonald obsługuje 46 milionów ludzi.
Od 1955r. sprzedano ponad 100 miliardów hamburgerów.
Tłuszcz z grilla sprzedawany jest firmom które produkują szminki.
Punkt 3 regulaminu kuchni: “Nie podnosimy NICZEGO z podłogi”
W 2001r. przychody sieci wyniosły 14,87 miliarda dolarów.
Jak stwierdził Harry J. Sonneborne, jeden z założycieli McDonald’s: Jesteśmy biznesem w dziedzinie nieruchomości. Jedynym powodem, dla którego sprzedajemy hamburgery, jest to, że przynoszą największy dochód płatnikom czynszu.
Najwięcej restauracji McDonald’a za granicą jest w Japonii - ponad 3 tysiące.
Jedyny na świecie podziemny McDonald mieści się w Warszawie (Aleje Jerozolimskie).
Ronald McDonald to “Donald McDonald™” w Japonii - ponieważ łatwiej to tam wymówić. W Singapurze znany jest jako “Uncle McDonald.”
Jedyny kontynent na którym nie ma jeszcze restauracji tej sieci to Antarktyda.
McDonald posiada tylko 3 koszerne restauracje na Świecie - w Izraelu. To jedyne restauracje gdzie nie można zamówić cheesburger’a.
Big Maca wymyślono w 1968r a zestawy Happy Meal 10 lat później.
Specyficzny smak frytek uzyskiwano niegdyś poprzez smażenie ich w oleju bawełnianym (7%) + oleju zwierzęcym(93%). Jednak w 1990r. miksturę tą zastąpiono zdrowszym olejem.
Uzyskanie później posmaku wołowiny we frytkach było trudne. Wykorzystano firmy zajmujące się produkcją aromatów i barwników.
Najbardziej zaskoczyło mnie to o szmince..
Bo to o PiS raczej zaskoczeniem nie jest