Kuchnia

Wszystko co związanie z gotowaniem, pieczeniem, smażeniem i innymi czynnościami w kuchni.
Wasze sposoby przygotowywania potraw i tajniki kucharskie.

Re: Kuchnia

Postprzez ChaOS » 2008-02-01, 04:14:01

Ostro-słodka sałatka ala ChaOS

Puszka ananasa (najlepiej w kawałkach, żeby się nie męczyć z krojeniem, sok z ananasa też dodać)
Główka czosnku (obrać, wycisnąć)
2-4 łyżki stołowe majonezu (choć zwykle daje więcej)
500g żółtego sera (zetrzeć)

Wszystko połączyć, rozmieszać, odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.
Jedyną jej wadą jest ciężkostrawność wprost proporcjonalna do pochłoniętej ilości.
Jak byś nie patrzył: Twoje ręce, Twoje nogi, Twoja głowa... wszystko zmierza w kierunku Twojej dupy.
Avatar użytkownika
ChaOSNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 510
Dołączył(a): 2006-10-16, 19:24:10
Lokalizacja: z Warszawy
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez nuda » 2008-02-01, 09:46:51

Mogę sobie do tego dodać pokrojona pierś wędzonego kuraka? Bo nie wiem czy nie zepsuje to smaku, no i oczywiście nie będzie to już sałatka Chaosa.
Nie ocenia się ludzi po kulturze ich bakterii.

nudaNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 531
Dołączył(a): 2008-01-12, 16:02:31
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez ChaOS » 2008-02-01, 14:20:56

Zwykły kurak ma wystarczająco neutralny smak, żeby go dodawać, to jest pewne. Z wędzonym warto spróbować.
Jak byś nie patrzył: Twoje ręce, Twoje nogi, Twoja głowa... wszystko zmierza w kierunku Twojej dupy.
Avatar użytkownika
ChaOSNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 510
Dołączył(a): 2006-10-16, 19:24:10
Lokalizacja: z Warszawy
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez nuda » 2008-02-01, 16:27:53

To może ja dam swoją wypróbowaną.
Pokrojony kurak wędzony, do tego poszarpana kapusta pekińska, ananasy z puszki w kwadraciki najlepiej pociąć, doprawić i zalać wymieszaną śmietaną z majonezem. Pyszna, szybka, ale nie przetrwa do następnego dnia.
Nie ocenia się ludzi po kulturze ich bakterii.

nudaNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 531
Dołączył(a): 2008-01-12, 16:02:31
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Kamil888 » 2009-07-20, 14:42:55

Moje ulubiona...
Obrazek
Tzw. Paciamana, czyli zwykła, jajecznicowa mamałyga. ;)

Główni bohaterowie: Jajka, masełko, szynka lub kiełbasa, cebula, pomidor i ser żółty.

Jajka wbijamy do większego naczynia, posypujemy wegetą i ubijamy. Cebulkę, pomidora i kiełbasę kroimy w drobne kosteczki. Ser żółty ścieramy na tarce (nie za dużo żeby nie zabić smaku jajecznicy). Na patelnię wrzucamy stołową łyżkę masła i czekamy aż się rozpuści. Potem na pierwszy ogień idzie kiełbaska (jeżeli ktoś lubi bardziej przysmażoną cebulę, to można ją wrzucić od razu z kiełbasą). Gdy już wszystko nabierze rumieńców wylewamy na patelnię ubite jajka i zaraz po nich dorzucamy pomidorki i ser żółty. Później jest już standardowa procedura - mieszamy wszystko na patelni do momentu ścięcia się jajek. Doprawiamy pieprzem, solą, tudzież inną przyprawą i wcinamy. ;)
Paciamana nie powinna być zbyt rzadka, bo wtedy traci cały smak.
Jeżeli ktoś nie lubi pomidorów, to można je zastąpić szpinakiem. Też miodzio. ;)

Smacznego. ;)
Avatar użytkownika
Kamil888None specified
Banned
Banned
 
Posty: 4752
Dołączył(a): 2006-11-03, 19:46:48
Lokalizacja: 51° 14' 53 '' N, 22° 34' 13 '' E
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Mart » 2012-02-12, 14:32:20

Tu macie rewelacyjną wg mnie stronę, gdzie możecie zaznaczyć co macie w lodówce, zamrażarce, śpiżarni - wpisać i program proponuje Wam dania do zrobienia :) tu ta strona - http://pl.point.fm/kuchnia/przepisy/
Dobre asekuracja na czarną godzinę jak mówione było w pierwszym poście :)
Avatar użytkownika
MartNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 121
Dołączył(a): 2009-09-14, 17:09:46
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Gocha » 2014-02-26, 17:40:05

Fajne te wasze przepisy ale co złapać na ząb, jak nie ma czasu na jedzenie - zwłaszcza rano, coś na ciepło i pożywnie, jakieś fajne propozycje (oprócz szklanki cieplej wody ha, ha) :hyhy:
Avatar użytkownika
GochaNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 77
Dołączył(a): 2013-12-08, 16:39:13
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Satine » 2014-02-26, 17:53:18

Gocha napisał(a):Fajne te wasze przepisy ale co złapać na ząb, jak nie ma czasu na jedzenie - zwłaszcza rano, coś na ciepło i pożywnie, jakieś fajne propozycje (oprócz szklanki cieplej wody ha, ha) :hyhy:

Ja ostatnio szaleję za kakao na różne sposoby z rana - bo nie lubię się obżerać i takie kakao jest spoko, zwłaszcza jak dołożę do niego np. croissanta. :)
Podaję przepis na kakao, który ostatnio mi zasmakował:

1 szklanka mleka
200 ml mleka kokosowego
2-3 duże łyżki kakao
ziarnka z jednej laski wanilii
W zimnym mleku rozprowadzamy kakao. Mleko kokosowe podgrzewamy powoli w rondlu o grubym dnie, dodajemy ziarnka wanilii i wymieszane kakao. Podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem odrobinę spieniamy. Na zimno smakuje równie pysznie jak na ciepło. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Ja akurat próbowałam na ciepło i jest świetne. :)
Avatar użytkownika
SatineNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2014-01-22, 13:47:24
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Gocha » 2014-02-27, 17:53:37

O świetny przepis, a skąd wzięłaś, jeśli mogę spytać? Jutro rano wypróbuję, bo muszę wiórki kupić, dzięki :oczami:
Avatar użytkownika
GochaNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 77
Dołączył(a): 2013-12-08, 16:39:13
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Satine » 2014-03-03, 20:03:30

Gocha napisał(a):O świetny przepis, a skąd wzięłaś, jeśli mogę spytać? Jutro rano wypróbuję, bo muszę wiórki kupić, dzięki

Jest taki fanpage na fb, dają właśnie różne przepisy na kakao i inne rzeczy, które można z wykorzystaniem kakao zrobić + jakieś ciekawostki też wrzucają, nazywa się: Pij kakao, działaj śmiało
Jako fanka kakao musiałam polubić. :D
Avatar użytkownika
SatineNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2014-01-22, 13:47:24
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Gocha » 2014-03-11, 17:51:19

Dzięki, byłam tam i pobuszowałam trochę na prawdę fajne przepisy ;-)
Avatar użytkownika
GochaNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 77
Dołączył(a): 2013-12-08, 16:39:13
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez blueskyyy » 2014-04-02, 15:59:20

A propos kuchni :-) Moja mama uwielbia gotować, zapraszać gości etc. Czy taki prezent http://www.gmpgastro.pl/ sprawi jej radość? Wypada w ogóle dawać talerze itd. :D?
Avatar użytkownika
blueskyyyNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 41
Dołączył(a): 2014-04-02, 15:54:16
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez paddingtton » 2014-07-29, 11:54:08

A o czym dokładnie mówisz bo to tylko link do strony głównej? No i ja bym raczej nie kupowała akcesoriów kuchennych w sklepie, w którym jest wyposażenie dla hoteli i restauracji...
Avatar użytkownika
paddingttonNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2014-06-28, 10:13:07
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez swag » 2014-08-11, 13:38:21

Ja lubię gotować coś z niczego. Idę do sklepu rozglądam się po półkach i patrzę, to to i to. W domu głowię się co z tego wyjdzie, choć głowię to za dużo powiedziane. Osobiście lubię potrawy przyrządzone na parze, sam mam też piekarnik parowy, fajny bajer. Można na prawdę zdrowo i smacznie jeść. Takie potrawy na parze dobrze wpływają na odchudzanie, nie zawierają bowiem dużo kalorii, a teraz każdy ma na tym punkcie fioła - łącznie ze mną ;p
blueskyyy koleżanka ma rację, tutaj masz fajne katalogi właśnie w tematyce kuchni, łap linka http://www.electrolux.pl/Pomoc-technicz ... -katalogi/ masz tam różne ciekawe rzeczy.
Avatar użytkownika
swagNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 95
Dołączył(a): 2014-03-26, 00:53:28
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez paddingtton » 2014-08-14, 15:38:26

Dzisiaj w sumie miałam takie trochę coś z niczego. Zostały mi bułki i robiły się trochę czerstwe, więc wydrążyłam środek i dałam tam podsmażony szpinak z cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami, na górę ser i zapiekłam. W sumie wszystko oprócz szpinaku miałam w domu ;).
Avatar użytkownika
paddingttonNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2014-06-28, 10:13:07
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Babyblue » 2016-02-29, 14:11:57

Fajny pomysł z tym szpinakiem, własnie w weekend patrzyłam na świezy w warzywniaku. Ja polecam szybki i pyszny deser - banany z kremem bananowo-czekoladowym krygera, kroję na połł wzdłuż i smaruję, pyszotka. :)
"Jest już za późno
-nie jest za późno..."
Avatar użytkownika
BabyblueNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 263
Dołączył(a): 2011-11-23, 16:13:02
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez fleur321 » 2016-03-07, 15:38:17

Hm, no brzmi fajnie :P
Avatar użytkownika
fleur321None specified
Podglądacz
Podglądacz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2016-03-07, 15:34:59
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Imię: Angelika

Re:

Postprzez RanyJ » 2016-04-04, 17:06:08

Babyblue napisał(a):Fajny pomysł z tym szpinakiem, własnie w weekend patrzyłam na świezy w warzywniaku. Ja polecam szybki i pyszny deser - banany z kremem bananowo-czekoladowym krygera, kroję na połł wzdłuż i smaruję, pyszotka. :)


To ja robię banany na pół (wzdłuż) i na to układam kostki czekolady. To wszystko potem do piekarnika, albo mikrofali na chwile. <3 z Krugera pije kakao, a nie wiedziałem, że są takie kremy.
Avatar użytkownika
RanyJNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 150
Dołączył(a): 2012-01-12, 20:12:27
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Babyblue » 2016-05-16, 12:25:02

To z bananami tez fajne - ja podsmażałam na maśle i polewałam cukrem, a kremy są (tylko oczywiście marki KrUger) i to też fajne do kanapeczek i w ogóle :D
"Jest już za późno
-nie jest za późno..."
Avatar użytkownika
BabyblueNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 263
Dołączył(a): 2011-11-23, 16:13:02
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez emila29 » 2016-06-08, 14:57:43

Nieźle udziwniacie te przepisy :D Co do Krugera to ja miałam od zawsze pojęcie wyłącznie o kakao i w sumie nie wiedziałam o innych produktach - u mnie przepis jest prosty: kakao i ciemne pieczywo z żółtym serem :D
Avatar użytkownika
emila29None specified
Podglądacz
Podglądacz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2016-03-16, 18:29:51
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Imię: Emil

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Inne

Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości