Kuchnia

Wszystko co związanie z gotowaniem, pieczeniem, smażeniem i innymi czynnościami w kuchni.
Wasze sposoby przygotowywania potraw i tajniki kucharskie.

Re: Kuchnia

Postprzez Kamil888 » 2007-03-27, 21:28:25

Składniki:
- piersi z kurczaka (70 dkg)
- keczup
- 2 cebule
- majonez
- 1 puszka kukurydzy
- kapusta pekińska

Może to nie przepis na czarną godzinę, ale jest hitem każdej imprezy ;) Mowa tu o sałatce gyros :) Piersi z kurczaka - kroimy w małą kostkę, polewamy olejem i posypujemy przyprawą Gyros, zostawiamy w misce żeby nasiąkło przyprawą i smażymy. Cebule kroimy w kostkę. Później składniki układamy warstwami: mięso -> 2 cebule pokrojone w kostkę -> kukurydza -> na koniec posypujemy kapustą pekińską. Na każdą z warstw dodajemy trochę keczupu i majonezu (ale nie mieszamy składników!)... no i wcinamy :hyhy: Smacznego :)
Avatar użytkownika
Kamil888None specified
Banned
Banned
 
Posty: 4752
Dołączył(a): 2006-11-03, 19:46:48
Lokalizacja: 51° 14' 53 '' N, 22° 34' 13 '' E
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez privace » 2007-03-28, 12:45:16

Dziwi mnie jedno, tyle kobiet na forum, a tak malo tu sie udzielaja, czyzby nie karmily swoich mezczyzn? A moze zazdrosnie strzega swoich sekretow kulinarnych ;)
W moim obiektywie
Hobby lalkowe

privaceFemale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 7315
Dołączył(a): 2006-09-10, 19:11:58
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Aniuleczka » 2007-03-28, 13:18:15

privace napisał(a):czyzby nie karmily swoich mezczyzn?


U mnie mąż gotuje :-P
Świat w moim obiektywie
Avatar użytkownika
AniuleczkaNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2007-03-22, 14:40:51
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez Kamil888 » 2007-03-28, 20:41:52

Ja tam lubie od czasu do czasu coś upichcić... o ile nie wysadzam kuchni w powietrze :pudlo:
Avatar użytkownika
Kamil888None specified
Banned
Banned
 
Posty: 4752
Dołączył(a): 2006-11-03, 19:46:48
Lokalizacja: 51° 14' 53 '' N, 22° 34' 13 '' E
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez ChaOS » 2007-03-29, 04:06:39

Co do wysadzania, opowiem Wam jedną z moich starszych, kulinarnych historii.
Kilka dobrych lat temu, kiedy jeszcze lubiłem słodycze do tego stopnia, że produkowałem je sam, zanabyłem puszkowane, zagęszczone i słodzone mleko do kawy. Zgodnie z wcześniejszymi eksperiencjami, udanymi zresztą, włożyłem ową puszkę do garnka z wodą i odpaliłem gaz. Jeśli wszystko poszłoby zgodnie z planem (dla ciekawych: jeśli wyżej opisane mleko gotować przez 2 godziny w hermetycznej puszcze, powstanie kajmak - bardzo słodka substancja używana w cukiernictwie, zwykle zamiast toffi) otrzymałbym upragnioną, słodką esencję... jeśli by poszło. Jakoś 30 min po zagotowaniu zadzwonił dzwonek, otworzyłem... w progu stała moja Śliczna, przemoczona do nitki, bo padało.
Jak się słusznie domyślacie zapomniałem o kajmaku.
Rezultat: po usłyszeniu głuchej eksplozji z kuchni, mój mózg przypomniał mi o tym, że jakieś 1,5 godziny temu miałem dolać wody. Zawartość puszki, swoją lepką i gorącą masą oblepiała 90% wszelkich możliwych powierzchni kuchennych + poszła ładna fala uderzeniowa strącając słoiki z przyprawami, a sama puszka uszkodziła okap. Nigdy więcej nie zrobiłem kajmaku.
UWAGA: Po 2 godzinach na ogniu (należy pamiętać o dolewaniu wody i przekręcaniu puszki, która zawsze powinna leżeć na boku), puszkę należy wyjąć i włożyć do zimnej wody, a najlepiej pod kran... otwierać DOPIERO po całkowitym ostygnięciu. Kumpel otworzył tuż po gotowaniu i do dziś męczy się z bliznami po poparzeniach na twarzy i dłoniach. Jak to człowiek musi ryzykować czasem, żeby sobie dobrze podjeść.
Jak byś nie patrzył: Twoje ręce, Twoje nogi, Twoja głowa... wszystko zmierza w kierunku Twojej dupy.
Avatar użytkownika
ChaOSNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 510
Dołączył(a): 2006-10-16, 19:24:10
Lokalizacja: z Warszawy
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez privace » 2007-04-23, 17:03:17

Jajecznica na makaronie
Resztka makaronu po jakims innym daniu lub specjalnie ugotowany
jajka
przyprawy

Makaron wrzucamy na patelnie z jakims tluszczem. Przysmazamy, dodajemy przyprawy- do smaku i wg. gustu, nie zalujemy sobie ;)
Wbijamy jajka, mieszamy, smazymy do sciecia sie jajek. Gotowe.

Mozna dodac inne roznosci: zolty serek, wedlinke- co znajdziecie w szafkach i lodowce.
W moim obiektywie
Hobby lalkowe

privaceFemale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 7315
Dołączył(a): 2006-09-10, 19:11:58
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez orlando » 2007-05-04, 13:35:08

Ugotowane ziemniaki - zimne - najlepiej "z wczoraj". Kiszone ogórki. Cebula. Sól i pieprz. Majonez.

Ziemniaki kroimy w kostkę - średnio grubą. Kiszone ogórki w mniejszą. A cebulę w całkiem małą. Wszystko delikatnie mieszamy. Dodajemy sól pieprz do smaku i odrobinę majonezu. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę żeby "sie przegryzło" i jemy. Uwielbiam tę "sałatkę" :)
Avatar użytkownika
orlandoNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2007-04-12, 23:49:22
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez BlueMan » 2007-05-04, 13:41:28

To można dogotować marchewkę, seler, pietruszkę i ma się wypasioną sałatkę warzywnę :D
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach.
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19105
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: Kuchnia

Postprzez orlando » 2007-05-04, 14:09:35

Mhm. Tylko ze ja niecierpię selera i pietruszki więc pozostaję przy sałatce ziemniaczanej :D
Avatar użytkownika
orlandoNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2007-04-12, 23:49:22
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez BlueMan » 2007-05-04, 14:11:44

No chyba, że tak ;)
Dokładnie tak jak mój tata :P on też lubi takie bardziej ziemniaczane sałatki, niż ważywne :P dlatego musimy iść jakoś na kompromis :D
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach.
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19105
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: Kuchnia

Postprzez orlando » 2007-05-04, 14:43:24

Jeszcze jedna sałatka:
Pierś z kurczaka (też mogła z wczoraj zostać nie?:) ) czerwona papryka majonez przyprawa gyros :) ketchup.
Pierś z kurczaka obsypujemy przyprawą gyros polewamy oliwą lub olejem i odstawiamy na jakiś czas - im dłużej (np.24 h) tym lepiej bo bardziej przegryzie się z przyprawą. Potem to smażymy. Oleju ze smażenia nie wylewamy. Ciapiemy pierś w kostkę. Paprykę też ciapiemy. Podlewamy to odrobinę tym ze smażenia (tam jest cały smak przyprawy :D) solimy pieprzymy albo i nie - jak kto woli dodajemy łyżkę majonezu i łyżkę ketchupu i ta dam - pycha na stole i na podniebieniu :)
Avatar użytkownika
orlandoNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2007-04-12, 23:49:22
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez BlueMan » 2007-05-04, 14:56:39

No to wygląda smakowicie :) uwielbiam białe mięso z kurczaka z piersi :)
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach.
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19105
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: Kuchnia

Postprzez Iwons » 2007-05-07, 21:30:43

Ananas z grilla na ostro

* puszka ananasa w plastrach
* miód
* papryka chilli w proszku

2 łyżki miodu mieszamy dokładnie z łyżką chilli, smarujemy plastry ananasa z dwóch stron i rzucamy na grilla ;) Pycha :cool:
Avatar użytkownika
IwonsNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 840
Dołączył(a): 2007-04-14, 21:03:29
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez privace » 2007-05-07, 21:44:19

Iwons napisał(a):Ananas z grilla na ostro

Mmm, nie przepadam za ananasem, ale na ostro z grilla brzmi smakowicie :P
Tak w ogole, to sezon grilowania sie zaczal, dajcie wiecej przepisow, bo nie robilam nigdy, a wlasnie odkrylam, ze moj facet ma grilla, cos bym upiekla, ale co, zeby plamy nie dac ;)
W moim obiektywie
Hobby lalkowe

privaceFemale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 7315
Dołączył(a): 2006-09-10, 19:11:58
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez cre[a]tive » 2007-05-07, 21:50:11

privace napisał(a):odkrylam, ze moj facet ma grilla, cos bym upiekla, ale co, zeby plamy nie dac ;)


może kiełbaski? xD
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Re: Kuchnia

Postprzez privace » 2007-05-07, 21:52:40

Eee, no wiecie, cos oryginalnego, smacznego i sprawdzonego. Cos takiego, co sie moczy w jakiejs zaprawie z przypraw itd, a potem zajada i chwali kucharke ;)
W moim obiektywie
Hobby lalkowe

privaceFemale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 7315
Dołączył(a): 2006-09-10, 19:11:58
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez cre[a]tive » 2007-05-07, 21:56:24

privace, przecież chciałaś coś prostego żeby plamy nie dać ;)
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Re: Kuchnia

Postprzez privace » 2007-05-07, 21:57:50

kobieta, ale wrzucic cos w zaprawe na noc, a potem polozyc na ruszcie nie jest trudno :D Tylko co i w czym moczyc?
W moim obiektywie
Hobby lalkowe

privaceFemale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 7315
Dołączył(a): 2006-09-10, 19:11:58
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Kuchnia

Postprzez cre[a]tive » 2007-05-07, 22:00:25

ja nie pomogę, na gotowaniu się nie znam :]
u nas w domu mąż jest od gotowania, stało się tak, od kiedy zobaczył, jak wbiłam jajko ze skorupką na patelnię :D od tamtego czasu mam spokój :)
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Re: Kuchnia

Postprzez orlando » 2007-06-08, 01:12:20

privace napisał(a):kobieta, ale wrzucic cos w zaprawe na noc, a potem polozyc na ruszcie nie jest trudno :D Tylko co i w czym moczyc?


Polecam kurczaka stąd: http://ultrasport.pl/ziola_w_odzywianiu ... ,1070.html - tylko zamiast piekarnika użyjesz grilla :) Łatwe i dobre :)
Avatar użytkownika
orlandoNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 35
Dołączył(a): 2007-04-12, 23:49:22
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Inne

Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 254 gości

cron