SERNIK BRZOSKWINIOWY - STRACIATELLA .
NA SPÓD:
4 paczki herbatników,
2 Łyżki kakao,
1/2 kostki masła,
Herbatniki włożyć do woreczka i zmiażdżyć walkiem.
Masło utrzeć z kakaem i dosypać utłuczone herbatniki, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć masą z herbatników, ubijając ją palcami.
Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki do stężenia.
MASA SEROWA:
800 ml serka homogenizowanego,
2 łyżki cukru pudru,
1 puszka brzoskwiń,
2 galaretki brzoskwiniowe,
Odłożyć 4 połówki brzoskwiń do dekoracji, resztę pokroić drobno i razem z płynem
zagrzać w garnuszku. Jak zacznie wrzeć wsypać galaretki i cukier, wymieszać.
Ostudzoną masę brzoskwiniową wymieszać z serkami i wyłożyć na spód z herbatników.
Ponownie włożyć do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA:
800ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru,
cukier waniliowy,
1 galaretka brzoskwiniowa,
100 g czekolady deserowej,
Czekoladę drobno pokruszyć. Przygotować galaretkę z 1 szklanką wody.
Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, a na końcu zmiksować z galaretką.
Do masy dodać potłuczoną czekoladę i wymieszać.
Wyłożyć śmietanę na warstwę serową i włożyć ciasto do lodówki.
POLEWA:
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
1/2 kostki masła,
Rozpuścić kakao z cukrem i mlekiem, zagotować i odstawić.
Włożyć masło i energicznie mieszać aż się rozpuści i połączy z kakao.
Ostudzoną masą polać sernik, udekorować brzoskwiniami i uprażonymi orzechami włoskimi.
Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
SMACZNEGO !