przez KenWatanabe » 2012-08-30, 23:31:12
Właśnie, generalnie ryż i makaron to baza na szybkie danie. Wystarczy dodać sos który albo sami przyrządzimy w prosty sposób albo kupimy już gotowy. A jeśli idzie o mięso to dobry jest drób, np. kurczak który w dodatku jest śmiesznie tani. Najszybszą metodą przygotowania jest azjatycka, czyli pokrojenie w kostkę i usmażenie na woku. Starczy dodać przyprawy. Kolejną fajną sprawą jest szpinak, albo fasola; generalnie mrożonki i puszki. Sos szpinakowy powstaje niemal natychmiast po odgrzaniu szpinaku na patelni z masłem, starczy przyprawić i dodać śmietanki oraz/lub rozpuścić w nim trochę sera Brie, wtedy idealnie komponuje się z makaronem. Fasola za to świetnie komponuje się z papryką. Z samego tego co tu opisałem można wykombinować z 20 dań, bo właśnie, co jest chyba największym atutem, można te etapy dowolnie mieszać. Możemy chociażby zrobić Ryż ze smażonym kurczakiem i polać to sosem na bazie papryki/pomidora i fasoli.
Ja właściwie nigdy nie gotowałem, zacząłem bardzo niedawno. Teściowa podrzuciła mi jeden z takich pomysłów jak przez pewien czas musiałem sobie radzić sam. I szybko wykombinowałem, że za pomocą kilku czynności dopracowanych do pewnego poziomu zaawansowania też można uprawiać sztukę kulinarną w prostym wydaniu ale z własną inwencją.
I mam niedaleko Lidla więc wszystkie produkty nabywam w bardzo niskich cenach.
Głównym motorem, który popycha mnie do działania, jest ciekawość. Zawsze szukam interesujących ról, interesujących scenariuszy. Nie chcę popadać w stereotypy, unikam zaszufladkowania, dlatego często wybieram bardzo różnorodne filmy: od poważnych po zabawne.
Kensaku Watanabe