Pysznosci z grilla

Wszystko co związanie z gotowaniem, pieczeniem, smażeniem i innymi czynnościami w kuchni.
Wasze sposoby przygotowywania potraw i tajniki kucharskie.

Postprzez kropla » 2012-04-13, 10:24:23

Czekam, czekam i doczekać się nie mogę, może jutro?
Avatar użytkownika
kroplaNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 596
Dołączył(a): 2010-08-02, 09:01:47
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez niania_ogg » 2012-04-16, 19:14:11

Raczej nie, trzeba jeszcze poczekać. Ja zdecydowanie najbardziej lubię ryby i warzywa z grilla. Skrzydełka dobrze zanurzyć w marynacie na noc, wtedy mięsko jest bardziej kruche.
"Każde miejsce leży tam, gdzie jest, od czasu kiedy pierwszy raz tam trafiło. To się nazywa geografia."
Avatar użytkownika
niania_oggNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 241
Dołączył(a): 2009-09-28, 10:54:49
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez gagata » 2012-04-29, 17:00:20

Sezon grillowy w pełni :D Wczoraj zostałam poczęstowana grillowanymi bakłażanami - pokrojone na plasterki, posmarowane olejem (bakłażany same w sobie są gorzkawe, więc lepiej zrezygnować z oliwy i użyć czegoś bez smaku, np. oleju rzepakowego), posypane ziołami - bomba! Nie dość że zdrowo i niskokalorycznie to jest to przyjemna odmiana od kapiącej tłuszczem kiełbachy ;)
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2012-04-29, 17:21:44

gagata ja bakłażanów jeszcze nigdy nie jadłam, a tym bardziej z grilla. Chyba pod wpływem Twojego posta spróbuję następnym razem, jak będziemy mieli grillowe party ze znajomymi :ok:
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez kropla » 2012-05-02, 20:03:07

ja też już miałam możliwość skosztowania pyszności z grilla.....
chciałam Wam wrzucić fotkę, narobić smaka :) ale ograniczenia na forum do 2MB, niestety....
Avatar użytkownika
kroplaNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 596
Dołączył(a): 2010-08-02, 09:01:47
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez gagata » 2012-05-16, 08:53:41

creative - polecam! :)
ostatnio pogoda na grilla marna, prawdę mówiąc zaczęłam rozważać zakup grilla elektrycznego do domu :) - ma ktoś? sprawdza się?
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2012-05-16, 20:36:10

gagata gdzieś tu na forum była dyskusja o grillu elektrycznym. Nawet dziewczyny mi polecały konkretny typ.
Ja pomimo mojego zapału w końcu nie kupiłam. Stwierdziłam, że zużywa to stanowczo za dużo prądu.


/edit

O tu - viewtopic.php?f=86&t=16613&p=244101&hilit=grill+elektryczny#p244101
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez Gracee89 » 2012-05-19, 16:43:46

Właśnie grilluje na tarasie. Karkówka w sosie czosnkowo-miodowym MNIAM
El-Oh-Vee-Ee
Avatar użytkownika
Gracee89Female
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 151
Dołączył(a): 2010-05-04, 15:01:37
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Kiciamila » 2012-05-23, 13:34:18

Najbardziej niedocenione, a najlepsze są warzywa z grilla: cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka i czosnek, a ostatnio zaczęłam owijać folią młode ziemniaki i piec w żarze jak w ognisku - pyszności- polecam:)
Avatar użytkownika
KiciamilaNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 43
Dołączył(a): 2012-04-17, 15:50:10
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez gagata » 2012-06-04, 23:20:29

z tym elektrycznym grillem to chyba też jednak odpuszczę...
Gracee89 - daj przepis, bo brzmi pysznie! :)
Kiciamila - takie ziemniaczki też robię, ale lubię je skropić najpierw jakąś oliwą smakową, np. o smaku chilli. Nie zrażajcie się cenami tych "wynalazków" taką oliwę można zrobić w domu samemu - do oliwy (lub oleju rzepakowego, który jest tańszy, zdrowszy i nie mętnieje ;)) wrzucamy co chcemy - od chilli, przez czosnek, a nawet po skórkę z pomarańczy i odstawiamy na trochę czasu. Voila! Gotowe :)
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez Kiciamila » 2012-07-20, 13:07:43

słuchajcie do warzywek ostatnio dołożyłam pstrąga (zgodnie z reklamą ) i faktycznie pycha!
Avatar użytkownika
KiciamilaNone specified
Bywalec
Bywalec
 
Posty: 43
Dołączył(a): 2012-04-17, 15:50:10
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2012-07-21, 01:48:09

Pstrąga reklamują ostro, nawet w Newsweeku. A ja, szczerze powiedziawszy, w życiu tej ryby nie jadłam.
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez gagata » 2012-08-02, 11:26:43

Pstrąg z grilla jest super! :) cre[a]tive spróbuj koniecznie. Ja wypatroszonego pstrąga napycham rozmarynem i cytryną, skórkę nacinam w paru miejscach i smaruję pędzelkiem olejem (standardowo - rzepakowym, żeby się nie przypalał, a przy okazji pstrąg ma bardzo delikatny smak, więc rzepakowy bez smaku go nie zagłuszy) i wio na ruszt :)
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez CookieMonster » 2012-08-31, 14:03:39

Ja się przymierzam do dorsza z grilla, ale nie żaden tam filet, tylko taki cały - to się chyba tusza nazywa. Macie jakieś przepisy wypróbowane?
Avatar użytkownika
CookieMonsterNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 192
Dołączył(a): 2010-09-02, 18:09:50
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez gagata » 2012-09-02, 15:32:58

Przyznam, że tuszki dorsza jeszcze nie jadłam, ale myślę, że nie zaszkodzi wypróbować tego samego patentu, który podałam wyżej z pstrągiem :) Natomiast filety z dorsza robię tak, że mieszam olej rzepakowy (znowu - ze względu na brak smaku) z sokiem z cytryny, natką pietruszki, pieprzem i odrobiną soli, nacieram tym filet z dwóch stron, zawijam w folię i na ruszt. Ostatnio jadłam też fajnie przyrządzoną rybę, co prawda nie dorsz, ale coś podobnego - zmieszane były razem: sos sojowy, czosnek, cebula, sos rybny, limonka, trawa cytrynowa, papryczka chilli, imbir i kolendra (uf, chyba wymieniłam wszystko) i w tym marynowana była ryba. Potem też w folię i na ruszt.
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez CookieMonster » 2012-09-21, 15:36:20

Dorsz upiczony w folii, nafaszerowany wcześniej ziołami, popity piwskiem. Bosko.
Avatar użytkownika
CookieMonsterNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 192
Dołączył(a): 2010-09-02, 18:09:50
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Pysznosci z grilla

Postprzez Monszy » 2012-10-04, 22:12:31

Na okres grillowy czekamy chyba wszyscy. Ja tradycyjnie najbardziej lubię karkówkę z grilla. Jednej rzeczy brakowało nam niestety podczas tegorocznego grillowania w ogrodzie, muzyki. Nie było gdzie podłączyć sprzętu grającego, bo grill daleko od domu. Na przyszły rok zaopatrzymy się chyba w przenośny głośnik, widziałem, że JBL ma w ofercie głośniki On stage do których podpina się iPoda.
Załączniki
jbl_onstage400p_01.jpg
Avatar użytkownika
MonszyNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył(a): 2012-09-21, 21:58:20
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Poprzednia strona

  • Inne

Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 41 gości

cron