Ocet jabłkowy

Wszystko co związanie z gotowaniem, pieczeniem, smażeniem i innymi czynnościami w kuchni.
Wasze sposoby przygotowywania potraw i tajniki kucharskie.

Ocet jabłkowy

Postprzez kropla » 2011-04-05, 07:18:21

Obrazek

Czy znacie jakieś ciekawe zastosowania octu jabłkowego w potrawach?
Avatar użytkownika
kroplaNone specified
Znawca
Znawca
 
Posty: 596
Dołączył(a): 2010-08-02, 09:01:47
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2011-04-05, 19:00:13

Nawet nie wiedziałam, że jest taki ocet :zdziwko:
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez Eleo » 2011-05-19, 23:12:37

uwielbiam go, dodaje do kazdej sorówki :-)
jest o niebo zdrowszy od tradycyjnego
Avatar użytkownika
EleoNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2011-04-03, 16:08:52
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez rivela » 2011-05-20, 12:09:02

O, ja ciągle go robię, jeden zużyje i następny nastawiam, piję go nawet po każdym większym obiedzie :)
Avatar użytkownika
rivelaNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 116
Dołączył(a): 2009-05-28, 17:53:15
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez maciejnet » 2011-05-20, 19:54:32

Tak z chemicznego punktu widzenia jest to rozcieńczony rozwór kwasu jabłkowego (kwas hydroksybursztynowy). Jest obecność jest zawsze w naturalnym soku jabłkowym, dlatego jest lepszy i smaczniejszy od octowego który jest dużo mniej naturalny dla naszego podniebienia. Z ciekawostek dodam że znalazł zastosowanie jako regulator kwasowości oznaczany symbolem E296. Śmiało go można dodawać do każdej sałatki. A co powiecie jeszcze na ocet balsamiczny?
Avatar użytkownika
maciejnetNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2007-04-05, 21:29:31
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2011-05-21, 19:28:48

rivela - 20 maja 2011 12:09 napisał(a):piję go nawet po każdym większym obiedzie


Pijesz ocet? : o To chyba musi być ohydne..
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez maciejnet » 2011-05-21, 19:38:43

Na pewno ocet spirytusowy nic nie pomoże a wręcz zaszkodzi (może nie od razu), ale jabłkowi i owszem. W minimalnych ilościach ma ciekawe działanie na zdrowie.
Avatar użytkownika
maciejnetNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2007-04-05, 21:29:31
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez cre[a]tive » 2011-05-21, 20:35:38

O jego dobroczynnych właściwościach słyszałam, lecz co innego dodać go trochę do sałatki a co innego pić.
Caught in the nameless face of today's cold morning
I open my eyes and see the emptiness of existence
And this is the saddest thing you could ever show me
Avatar użytkownika
cre[a]tiveNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 8417
Dołączył(a): 2007-03-27, 19:58:46
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez kosmowski.be » 2011-05-21, 20:44:10

ja ostatnio znalazlem taki ocet w szafce w kuchni. walil rowno:P
Obrazek
Szukasz CB Radia? Odezwij się, a wybiorę coś dla Ciebie i załatwię rabat!
Avatar użytkownika
kosmowski.beNone specified
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 2007-03-17, 10:33:41
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez maciejnet » 2011-05-21, 21:47:10

A co byś powiedział na lodowaty kwas octowy. 10x bardziej stężony niż ocet. To dopiero daje po nosie - skuteczny na bakterie, wirusy i ich właściciela :)
Avatar użytkownika
maciejnetNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2007-04-05, 21:29:31
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy


  • Inne

Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości