Strona 1 z 1

przepis na racuchy

PostNapisane: 2010-07-02, 22:28:22
przez kamil
Jak obiecałem wrzucam przepis na moje racuchy.
Składniki ja dodaje tak na oko, ale mniej więcej napisze ile powinno być:
- drożdże 3 dag
- śmietana 2 łyżki, gęsta
- mleko 1/2 szklanki
- 2 jajka całe
- cukier 1 łyżka
- mąka 30 dag, ja daje 6 dużych czubatych łyżek, jeśli ciasto jest za rzadkie to można dodać mąki
- cukier puder 3 łyżki
- jabłko lub brzoskwinia wg uznania można dodać co się tylko chce, ja jakichś specjalnych eksperymentów nie robiłem
- syrop klonowy też jeśli ktoś lubi

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształkowym, rozprowadzić mlekiem odrobiną, żeby było płynne, dodać reszte składników czyli mąka, mleko - reszta, jajka, śmietana, cukier puder, wymieszać porządnie. Dodać plasterki jabłka/ brzoskwiń. I tak przygotowana mieszanka musi rosnąć sobie przynajmniej 40 min. Przydałoby się żeby miało ciepło. Jak już wyrośnie to smażymy racuszki w oleju na patelni, ja oleju wlewam 0,5 cm. Uważajcie żeby nie przypalić, jak usmażymy to można je polać syropem albo posypać cukrem pudrem.
Chyba o niczym nie zapomniałem. Aha na koniec pasowałoby zjeść.

PostNapisane: 2010-07-02, 22:31:13
przez BlueMan
Pysznie wygląda przepis :)
Ale to bardziej na jesienne wieczory. W lato stać nad rozgrzanym tłuszczem by mi się nie chciało.

PostNapisane: 2010-07-02, 22:51:58
przez cre[a]tive
Wygląda smakowicie, w wolnej chwili wypróbuję. Dzięki za przepis : )


P.S. w jakim kształcie robisz te racuszki? Te plasterki owoców to tak są w środku masy podczas smażenia, czy raczej poutykane na górze?

PostNapisane: 2010-07-02, 23:07:13
przez kamil
kobieta - 2010-07-02, 22:51 napisał(a):P.S. w jakim kształcie robisz te racuszki? Te plasterki owoców to tak są w środku masy podczas smażenia, czy raczej poutykane na górze?

Racuchy wychodzą w kształcie elipsy. Plasterki są wymieszane z ciastem więc są w środku w racuchach po upieczeniu.

kobieta - 2010-07-02, 22:51 napisał(a):Dzięki za przepis : )

Proszę.

PostNapisane: 2010-07-03, 01:59:04
przez hitman1986
ja też wypróbuję w wolnej chwili i przy napływie weny kucharskiej :P


chyba też coś wrzucę od siebie, jakiś przepisik :P

PostNapisane: 2010-08-09, 21:48:53
przez M3TYU
A ja namowie jutro mame na racuszki Kamila ;)
Przepis wyglada smaaaaczniiee ;]

PostNapisane: 2015-07-30, 16:50:28
przez czesio88
Dziękuję za przepis. Ja uwielbiam racuszki. Pozdrawiam.

PostNapisane: 2015-10-23, 13:18:04
przez CookieMonster
Tu cała fura przepisów na racuchy z mojego ulubionego bloga: http://www.kwestiasmaku.com/szukaj?sear ... xt=racuchy

:)

PostNapisane: 2015-12-15, 12:06:30
przez kosnorczuk
Na pewno wypróbuję! Uwielbiam racuchy:D