BlueMan - 13 cze 2010 15:19 napisał(a):2. Aby otrzymać jajko takie na pograniczu miekkiego i twardego to trzeba gotować ok 5 min 30 sec
BlueMan - 13 cze 2010 15:19 napisał(a):4. Rozbijanie skorupki. Jeśli dłużej będziemy gotować to wtedy skorupka sama ładnie będzie odchodzić, ale nie zawsze. Zauważyłem, że mocniej uderzając tępą stroną noża w skorupkę można spowodować ze skorupka wraz z błoną będzie lepiej odchodzić.
makoomba - 2010-06-13, 16:27 napisał(a):Najłatwiej oddzielic skorupkę od jajka kiedy po zagotowaniu i zdjęciu z palnika nadtłucze się skorupkę na dwóch czubkach jajka i wsadzi do wody na okolo 1- 2 minuty. Woda dostaje się w ten sposób pod skorupkę ułatwiając jej odchodzenie.
Hehe, no pewnie, że fajna pewnie dałoby się nawet wyrwać jakąś pannę na toBlueMan napisał(a):petreus007 gdzie się tego nauczyłeś i ile jajek wcześniej zmarnowałeś?
Fajna sprawa tak jedną ręką wtłukiwać jajka
makoomba - 2010-06-13, 16:27 napisał(a):Najłatwiej oddzielic skorupkę od jajka kiedy po zagotowaniu i zdjęciu z palnika nadtłucze się skorupkę na dwóch czubkach jajka i wsadzi do wody na okolo 1- 2 minuty. Woda dostaje się w ten sposób pod skorupkę ułatwiając jej odchodzenie.
petreus007 - 2010-06-13, 17:06 napisał(a):Ja umiem "wtłukiwać" surowe jajka na patelnię jedną ręką
Tak jak na filmach, łapie się jajko, uderza o kant patelni, lub miski i rozłamuje dłonią jajko na 2 części. Jajko wypływa na patelnię, a skorupka zostaje w ręku. Trik polega na tym, że grubszą część jajka podtrzymuje się małym palcem a kciukiem odchyla się węższą na zewnątrz. Zresztą co tu dużo mówić chyba sporo osób tak umie
kamil - 2010-07-02, 23:19 napisał(a):A lubicie surowe jajka pić ? Ja przyznam że kilka może kilkanaście razy w życiu piłem surowe jajko, nie ma w tym nic przyjemnego.
hitman1986 - 2010-07-03, 01:44 napisał(a):parówki z patelni
BlueMan - 2010-07-03, 10:37 napisał(a):jakie parówki z patelni?
privace - 2010-07-03, 18:51 napisał(a):jako składnik past do kanapek itd.
privace - 2010-07-03, 18:51 napisał(a):Z tymi w koszulkach można nieźle poszpanować, podając "jajka po benedyktyńsku"- w wydrążonym toście, polane sosem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 166 gości