W czym? To zalezy. Wymagania sa rozne, ale najczesciej pojawia sie Ada, C/C++, assemblery i OCaml.
Na reszte pytan odpowiem, ale ostrzegam - nic Ci to nie da. Ale za to dostaniesz bonus na koncu.
Ksztalcilem sie i zaczynalem prace juz dosc dawno, wszystko sie w sumie zmienilo.
Studia moje trwaly ponad dekade

Kto chcial to studiowal, na jedzenie mozna bylo smialo zarobic noszeniem kartonow. A w celach zarobkowych wykorzystac wiedze tez bylo warto. W kazdym razie konczylem matematyke i elektronike, przemianowana na technike cyfrowa - informatyki nie bylo. Pozniej studia doktoranckie i dwa fakultety.
Prace zaczynalem z ramienia uczelni, wiec musialem sie czyms popisac. Wtedy nie bylo wybierania najlepszych przez jakies testy, oceny. Trzeba bylo po prostu wiedziec komu co pokazac. Potem to juz szlo.
Czy mnie studia przygotowaly? Nie. Gdyby mi ktos powiedzial podczas studiow, ze bede bral udzial w projektach zwiazanych z bioinformatyka to bym mu pokazal moja kolekcje ksiazek z fantastyki naukowej. Z drugiej strony - studia mnie przygotowaly do rozwoju. Te wszystkie [+++18+++], jakby sie moglo dzisiaj wydawac, daja solidne podstawy do nauki nowych technik i technologii.
A teraz troche rzeczywistosci obowiazujacej teraz.
Co jest dla nas wazne, gdy kogos przyjmujemy?
Otwarty umysl. Nielubimy ludzi, ktorzy twierdza, ze czegos nie warto sie uczyc.
Podstawy teoretyczne, by moc takiego czlowieka sprawnie przekwalifikowac.
Hobby luzno zwiazane z zawodem. Daje nam gwarancje zdrowego stosunku do pracy.
No i niestety doswiadczenie.
Wiadomo, ze lepiej jak przyjdzie do nas ktos po informatyce, ale wiele innych kierunkow tez jest mile widzianych.
Do dzis pamietam pewnego mlodego czlowieka na rozmowie kwalifikacyjnej.
Powiedzial, ze skonczyl matematyke. Informatyki nie studiowal, bo twierdzi, ze moze sie tego w domu nauczyc. Szef kadr wyraznie sie zdenerwowal i chcial cwaniaczka przydusic. Co sobie mysli, ze kurs w internecie przeczyta i juz umie. Zadano mu problem. A on przygotowal dobry model matematyczny i powiedzial, ze na jutro moze to zapisac w kazdym jezyku jaki chcemy.
Dzisiaj juz go nauczylismy sztuczek optymalizacyjnych a przez wiele szkolen przeszedl rewelacyjnie.
Nie male znaczenie mialo to, ze pochwalil sie rowniez studiami lingwistycznymi i swoimi projektami na ten temat. Dzieki temu raz mial okazje kierowac zespolem.