Jedz grzyby na zdrowie!

Jak żyć zdrowo, modnie i do tego pięknie. Czyli wszystkie tematy dotyczące ludzkiego ciała.

Jedz grzyby na zdrowie!

Postprzez kahuna » 2012-08-28, 21:20:49

Jedz grzyby na zdrowie!

Opublikowano: 28.08.2012

Grzyby doceniane są głównie za swój smak i aromat. Kucharze i lekarze wyznaczali grzybom rolę przypraw, nie wspominając o ich wartościach odżywczych. Dlatego niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że są one źródłem wielu witamin i mikroelementów.

Na temat wartości odżywczej grzybów można przeczytać różne opinie. Począwszy od tego, że są ciężkostrawne i nie posiadają żadnych wartości odżywczych, kończąc na tym, iż określane są, ze względu na zawartość białka, „leśnym mięsem”. A jak jest naprawdę?

KILOGRAM GRZYBÓW = PÓŁ KILOGRAMA MIĘSA

Cechą charakterystyczną grzybów jest to, że mają dużo wody – od 80 do 90 procent – co jest zgodne z prawdą. Jednak pogłoski jakoby grzyby były bezwartościowym posiłkiem prawdą nie jest, o czym coraz częściej przekonują dietetycy i lekarze.

Grzyby często określane są mianem „leśnego mięsa” , bowiem ich sucha masa składa się wyłącznie z białek. Ilość białek zależy od wieku i gatunku grzyba. Najwięcej białka jest w pieczarkach hodowlanych – aż 44 procent. Z kolei suszone borowiki zawierają prawie dwa razy więcej białka niż mięso wołowe. Warto też wiedzieć, że w młodych grzybach jest go o wiele więcej niż w starych.

„Grzyby, szczególnie świeże mają sporą ilość białka – od 15 do 40 procent – ilość zależy od gatunku, najwięcej jest w pieczarkach. Nie jest to białko pełnowartościowe jak w mięsie, ale jest znacznie lepiej strawne niż to z produktów roślinnych, więc nie jest źle” – potwierdza Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny i ekspert Instytutu Jagiellońskiego. Po czym dodaje, że dodatkowymi atutami są aminokwasy egzogenne, w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach i minimalne ilości tłuszczu.

Badania naukowe potwierdzają, że grzyby są cennym źródłem witamin i minerałów. Stężenia poszczególnych witamin (na przykład B2, B3 czy B5) porównywalne są z takimi produktami wzorcowymi, jak wątroba, drożdże czy marchewka – na przykład 100 g świeżych grzybów jest w stanie zaspokoić około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę i około 20 proc. na witaminę B2.

„Grzyby o zabarwieniu pomarańczowym czy żółtym mają niewielkie ilości witaminy. A, grzyby hodowlane (pieczarki) zawierają pewne ilości witaminy D. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu są to wartości nieistotne” – wymienia dietetyk, Justyna Marszałkowska-Jakubik. „Jednak zawierają dość duże ilości witamin z grupy B oraz, co ciekawe spore ilości witaminy C, której zawartość jest uzależniona od gatunku” – dodaje. Według Nieczajewa, autora ksiązki „Dikorastuszczije rastienia i griby w medicinie i kulinarii” grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, a rekordzistą są kurki, które mogą się równać z drożdżami piekarskimi.

Grzyby są również bogatym źródłem substancji mineralnych – mogą one stanowić nawet 30 proc. suchej masy grzyba. Szczególnie cenione są grzyby rosnące na drzewach. Należy pamiętać, że grzyby wchłaniają ze środowiska nie tylko to co dobre, ale także pierwiastki niepożądane, takie jak ołów, rtęć czy arsen. Wniosek jest taki, że nie należy zbierać grzybów w pobliżu ruchliwych autostrad, hut czy zakładów chemicznych.

Grzyby nie tylko smakują, dostarczają nam substancji odżywczych, ale mogą także uchronić nas przed poważnymi chorobami. Na przykład taki boczniak ostrogowaty (Pleurotus ostreatus) wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. W medycynie ludowej uważany był za specyfik przedłużający życie, który wzmacnia ściany naczyń oraz zmniejsza zmęczenie mięśni, ścięgien i stawów. Skąd takie cenne właściwości? W swoim składzie ma dużo białka, kwasu foliowego, aminokwasów, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Z tego względu, że boczniak ostrogowaty ma mało cukrów, może być spożywany przez diabetyków.

Więcej leczniczych przykładów można znaleźć w książce „Grzyby lecznicze według zielarza Pawła” („Lečivé houby podle bylináře Pavla”). Według autora opracowania Pavela Váňaniego substancje działające jako antybiotyki są zawarte między innymi w Monetce kleistej ( Oudemansiella mucida), z której w Czechach wyrabia się antybiotyk mucydynę. Twardziak jadalny (Lentinulla edodes, shii – take) obniża poziom cholesterolu. Z kolei dla diabetyków poleca Gąsówkę nagą (Lepista nuda), która obniża poziom cukru we krwi. W purchawkach (Lycoperdon), Purchawicy olbrzymiej ( Langermania gigantea), Goryczaku żółciowym (Tylopilus felleus) a także w Włóknouszku skośnym (Inonotus obliquus) można znaleźć substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych – wymienia autor.

GRZYBOWA DIETA

Grzyby cenione są za dużą zawartość błonnika. Dlaczego? Bo to niemal idealne danie dla odchudzających się, co potwierdzają dietetycy. Jak wynika z ich składu (składają się głównie z wody), są nisko kaloryczne, dlatego grzybowe dania pomogą zgubić zbędne kilogramy. Z kolei związki celulozy i chityny (których nasz organizm nie trawi) pełnią rolę substancji balastowych, pobudzających procesy trawienne. – Chityna występująca w grzybach, to nic innego jak odpowiednik celulozy, cenionej przecież przez dietetyków frakcji błonnika – jest „lubiana” przez osoby odchudzające się, gdyż „zapycha” dając uczucie sytość – zachwala Justyna Marszałkowska-Jakubik. – Dlatego grzyby z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie osób, które mają problemy z nadwagą lub są otyłe – dodaje. Także zawartość tłuszczów jest iście dietetyczna – tylko 200-400 kcal na 100 gram.

Właściwości dietetyczne grzybów potwierdzają także badania amerykańskich dietetyków. Zauważyli oni, że osoby, które dwa razy w tygodniu 100 g mięsa mięso zastępują filiżanką pieczarek, spożywają o 420 kcal mniej. Jak wyliczyli dietetycy, pozwoli to na zrzucenie 3 kilogramów w ciągu roku. Dodatkowo grzyby obfitują w witaminy B2, PP, potas i magnez, które usprawniają przemianę materii. Można więc powiedzieć, że jako pokarm grzyby są i pełnowartościowe, i pożywne, no i dietetyczne.

CO ZA DUŻO, TO NIEZDROWO

Jednak nie wszyscy mogą delektować się znakomitymi daniami z grzybów. Spożywanie grzybów jest szczególnie niewskazane w przypadku małych dzieci oraz ludzi mających problemy z nerkami, wątrobę oraz przewód pokarmowy. Poza tym zjedzone w nadmiarze mogą powodować niestrawność, a smażone lub duszone w tłuszczu zaostrzają zapalenie trzustki lub pęcherzyka żółciowego. Zatem przysłowiowe „co za dużo to niezdrowo” jest tym przypadku w pełni uzasadnione. Mimo to, że grzybów nie lubimy lub jeść nam nie wolno warto wybrać się do lasu i zaczerpnąć łyk świeżego powietrza.

Zdjęcie: kuchenkainternetowa
Źródło: Ekologia.pl

BIBLIOGRAFIA

1. Z. A. Nieczajew,„Dikorastuszczije rastienia i griby w medicinie i kulinarii”, Wojenizdat, Moskwa 1994;

2. Pavel Váňa „Grzyby lecznicze według zielarza Pawła” („Lečivé houby podle bylináře Pavla”)


Tybetańscy naturoterapeuci – twierdzą, że grzyby są bezwartościowe, co my w nich widzimy itp. a jednocześnie sami stosują shitake i inne odmiany grzybów :) jako panaceum na wszystko. Po prostu w Polsce nikt nie prowadził nigdy badań nad długotrwałymi skutkami stosowania tego pokarmu. Potrzebna była by grupa badawcza do badań porównawczych oraz osoby testowane. Prawda jest taka że królestwo grzybów jest przebogate ma ponad 125 000 gatunków co roku opisuje się nowe gatunki, ja uwielbiam chodzić po lesie i szukać grzybów.Żeby zbadać to wszystko to życia zabraknie. Grzyby opanowały niemal wszystkie biomy, występują na całym świecie. Idę o zakład że niektóre gatunki mają właściwości tak mocne że mogą leczyć nawet raka – i wielka farmacja wie o tym – kto ma głowę na miejscu ten wie z czego składa sie sama Penicylina – największe odkrycie w dziedzinie farmacji do dziś stosuje się tą szczepionkę i antybiotyk, tyle że już nauczyli się ją syntetyzować . Bóg lub inna Inteligencja (Świadomość)zaprojektował świat tak, że biotechnologia którą nas obdarował leczy nas już od tysięcy lat – wszystko ma swoją przyczynę i skutek wszystko ma cel . Ale możecie wierzyć w Darwina. Choć jak zapytacie kogoś na poziomie to powie wam, że świat to Inżynieria z dopasowanymi trybikami. Wiadomo są też twory które nie mają zastosowania jak Masoneria itp. – pewnie dlatego tak spiskują i wszystko psują , trują , i starają się wymazać inteligentne projekty sprawdzające się od tysięcy lat.
Prosperująca świadomość
Aktywuj swoją Prosperującą Świadomość
http://kahunacashflow.com/?page_id=29
Avatar użytkownika
kahunaNone specified
Wyższy pisarz
Wyższy pisarz
 
Posty: 230
Dołączył(a): 2011-08-10, 20:03:19
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez manganesesulfate » 2012-08-29, 11:58:43

yes, mushrooms are very nutritious.so what are we waiting for?

PL - Tak, grzyby są bardzo pożywne.Więc na co czekamy?


ostrzeżenieEdytowany przez: zilog
Powód edycji: Please do not write in English - Proszę nie pisać w języku angielskim
manganese sulfate http://www.rqsulfates.com
Avatar użytkownika
manganesesulfateNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 21
Dołączył(a): 2011-11-02, 05:00:47
Lokalizacja: Changsha,China
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Postprzez gagata » 2012-09-02, 15:22:14

Przyznam, że nie jestem specjalną fanką grzybów ;) Co prawda uwielbiam smażone boczniaki i kanie, ale nie przepadam za wszelkimi "poduszeczkowymi" grzybami typu podgrzybki, prawdziwki itp.
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez olha.5786. » 2012-12-24, 13:22:04

Ja tam wole zbierać grzyby niż jeść:D Chociaż nie powiem jajecznica ze świeżymi grzybkami albo barszczyk z suszonymi-nie pogardze:D
Avatar użytkownika
olha.5786.
 

Postprzez olha.5786. » 2013-01-02, 15:21:23

Właśnie natknęłam się na artykuł, który idealnie pasuje do tematu: http://www.medigo.pl/zdrowa-zywnosc-die ... o-chorobom 'Jedz grzyby na zdrowie!'- czyli jednak coś w tym jest!:)
Avatar użytkownika
olha.5786.
 

Postprzez gagata » 2013-02-04, 18:02:54

Co do tego zbierania grzybów to się zgodzę - uwielbiam chodzenie po lesie i szukanie w trawie skarbów ;) Jak ja tego dawno nie robiłam...
Avatar użytkownika
gagataNone specified
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 81
Dołączył(a): 2012-02-20, 12:40:21
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez dkm1941bismarck » 2013-03-15, 00:23:06

Rydze...smażone, pieczone, gotowane, marynowane, grillowane - w każdej postaci potrafię mnóstwo zjeść :ok: Każdy grzyb dobrze zrobiony zostaje na długo zapamiętany, dla mnie poza kurkami, które są gorzkie i zupełnie nie zrozumiem ludzi zajadającymi się nimi :zakrecony:
Obrazek
URODZIŁEM SIĘ W WARSZAWIE-(L)EGIĘ KOCHAM-(L)EGIĘ SŁAWIĘ !!
Avatar użytkownika
dkm1941bismarckNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 1462
Dołączył(a): 2010-07-03, 18:21:53
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez mrumru » 2013-03-15, 11:42:25

Lubię chodzić po lesie, szukać grzybów. NIE LUBIE ich czyścić, suszone śmierdzą, z bigosu wybieram. Smażonych nie jem też- zamiast chrupać to się ślizgają. :kamil888:
I gdzie tu "na zdrowie" ? Nie mają żadnych składników odżywczych.
Generalnie mogą dla mnie nie istnieć jako produkt spożywczy.
http://mrumrando.blox.pl/html/1310721,3 ... lakobieta2
Avatar użytkownika
mrumruNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 835
Dołączył(a): 2009-09-24, 17:53:38
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re:

Postprzez Nervous » 2014-01-09, 19:05:14

gagata napisał(a):Co do tego zbierania grzybów to się zgodzę - uwielbiam chodzenie po lesie i szukanie w trawie skarbów ;) Jak ja tego dawno nie robiłam...

Ja bym się chętnie na grzybki wybrał, ale poczekać jeszcze trzeba trochę :(
The hardest thing in the world to understand is the income tax.
Avatar użytkownika
NervousNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 131
Dołączył(a): 2010-04-27, 18:34:38
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez veroniczka » 2014-01-29, 10:28:58

Pomimo tego, że są zdrowe, to i tak ich nie lubię, wolę pieczarki.
http://phuhartwig.pl/
Avatar użytkownika
veroniczkaNone specified
Podglądacz
Podglądacz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2014-01-29, 10:20:02
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy


  • Inne

Powrót do Zdrowie, Moda, Uroda

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 45 gości