Strona 8 z 12

Re: odporność

PostNapisane: 2012-03-29, 01:08:51
przez tadelka
Też myślę, że można podawać, dodać do sałatki czy zupy. Ważne, żeby dziecku odpowiednią porcje kwasów omega i tłuszczu rybiego dostarczyć.

PostNapisane: 2012-03-30, 12:56:00
przez gagata
Ale warto też zwracać uwagę w czym te omega-3 się podaje. W oleju rzepakowym oprócz tego, że omega 3 jest, to w dodaktku jest w nim najlepszy skład tłuszczowy. Olej lniany może i ma omega-3 więcej, ale skład tłuszczowy ma jednak gorszy.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-03-31, 11:56:46
przez tadelka
Olej rzepakowy jest bardzo dobry do sałatek i smażenia. Nie znam jednak rodziców, którzy codziennie dają dzieciom sałatki czy surówki. Dlatego podaję suplement, nie wmuszam w dzieci na siłę jedzenia.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-14, 19:36:21
przez nerona
No jesień i zima minęła bez najmniejszego nawet kataru :) Jak nigdy, zazwyczaj całą rodziną chorowaliśmy na przełomie stycznia i lutego :) Odpukać, aby tak dalej.

PostNapisane: 2012-04-16, 19:05:25
przez niania_ogg
Nam też się upiekło i dobrze. Teraz będą warzywka i owoce.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-23, 16:08:04
przez tadelka
Ja nawet zioła posadziłam na balkonie, bo czytałam, że niektóre przyprawy i zioła dobrze działają na układ odpornościowy.
Jeszcze z miesiąc, dwa i zaczną się na dobre krajowe warzywa i owoce, bo póki co to jeszcze czuć w smaku, że to sprowadzane.

Nadal podajecie ten syrop czy już przestałyście?

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-23, 23:03:37
przez nerona
Ja jeszcze podaję i tak w zasadzie też się zastanawiam jak długo jeszcze.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-25, 20:03:48
przez tadelka
Z tego co czytałam, to całym rokiem można podawać, nawet w okresie wakacyjnym. Tylko później to już mniejsza dawkę, bo organizm już nie potrzebuje takiej dawki jak na początku.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-25, 22:00:54
przez nerona
Teraz podaję co drugi-trzeci dzień, myślę, że wystarczy. A w mojej szklarni juz rzodkiewka i sałata całkiem sporo wyrosły :)

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-27, 13:19:12
przez tadelka
Ważna jest systematyczność. Jak już się zaczyna suplementację kwasami omega, to trzeba je na stałe wpisać do jadłospisu dziecka.
U mnie zaczyna koper wschodzić i pietruszka. Trochę późno posadziłam ale lepiej późno niż wcale :-)

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-29, 16:53:36
przez gagata
tadelka napisał(a):Olej rzepakowy jest bardzo dobry do sałatek i smażenia. Nie znam jednak rodziców, którzy codziennie dają dzieciom sałatki czy surówki. Dlatego podaję suplement, nie wmuszam w dzieci na siłę jedzenia.

olej można równie dobrze dodawać np. do zupy. Domowe ciasto można zrobić z olejem, zamiast piec je na maśle. Nikt nie mówi o wmuszaniu dzieciom jedzenia, a jedynie o prawidłowym komponowaniu ich diety.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-04-30, 22:38:09
przez nerona
A ja z kolei słyszałam, że oleje o wysokiej zawartości omega 3 i omega 6 należy spożywać tylko zimne, i nie w żadnym cieście czy tym podobne.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-05-10, 15:39:01
przez tadelka
Też mi się tak wydawało, że nie należy poddawać oleju żadnej obróbce termicznej, chyba że do krótkiego smażenia. Im mniej przetworzony produkt, tym bardziej zdrowy i ma więcej składników odżywczych.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-05-13, 12:53:36
przez nerona
Dlatego najlepiej podawać tran w postaci syropów cz kapsułek, wtedy mamy pewność, że podajemu pełnowartościowy produkt.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-05-16, 08:49:57
przez gagata
nerona co do podgrzewania to faktycznie, lepiej jest poddawać olej krótkiej obróbce, bo część właściwości odżywczych wytraca się podczas gotowania, ale nie wszystkie.
A jeśli chodzi o porę roku to omega-3 powinno przyjmować się cały rok, bo nie tylko wpływa korzystnie na odporność, ale też na rozwój umysłowy. Omega-6 z kolei jest w naszej diecie zbyt dużo, dlatego należy wybierać oleje o odpowiednim składzie tłuszczowym (proporcje omega-6 i omega-3) - pod tym względem olej rzepakowy wypada najbardziej korzystnie.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-06-15, 11:44:23
przez tadelka
A słonecznikowy najmniej korzystnie, bo ma dużo kwasów omega 6. Więc warto go do smażenia zastąpić rzepakowym.
Słyszałam kiedyś opinię, że w okresie letnim lepiej tranu czy syropków tego typu nie podawać, bo organizm wytwarza więcej witaminy D, a nadmiar szkodzi. no ale ten syrop co podaję nie ma witaminy D, dlatego między innymi wolę suplement podawać całym rokiem.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-06-18, 21:15:23
przez nerona
A już się wystraszyłam ;) Bo ja nie chcę robić przerwy latem, ważne żeby te kwasy były obecne w diecie, a poza tym wzmocni się odporność akurat na jesień.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-06-26, 15:59:21
przez tadelka
Nie ma żadnych obaw, jeśli dawki są zgodne z zalecanymi, to niedobór ani przedawkowanie nie wystąpi. Kiedyś znalazłam na forum wypowiedź osoby, która pytała, czy jak będzie brała 15 kapsułek tranu w ciągu dnia to nie za mało. Nie wiem, co ona brała, ale niektórzy przesadzają.

Re: odporność

PostNapisane: 2012-06-26, 18:17:44
przez nerona
Chyba ta osoba lekko przesadziła ;) Przerwy nie robię, a wakacje to dobry okres żeby zacząć wzmacniać odporność, kto nie zaczął nie jest za późno ;)

PostNapisane: 2012-06-29, 10:15:57
przez gagata
Z tą witaminą D latem to nie do końca jest prawda, szczególnie jeśli używamy kremów z filtrem. Ponoć już przy filtrze 8 produkcja witaminy D przez skórę jest zablokowana, dlatego potrzebne jest dostarczanie jej w pokarmie także (a może właśnie szczególnie) latem. Co więcej nie możliwe jest wywołanie przedawkowania witaminy D przy zwykłej diecie (co innego, jeśli łykamy ją w suplementach), więc śmiało można jeść ryby i oleje bogate w witaminę D przez cały rok.