Choć niewielu zdaje sobie z tego sprawę, kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Pod względem zawartości mikroelementów nie ma sobie równych.
Kiwi, owoc drzewiastych pnączy aktinidii smakowitej i aktinidii chińskiej pochodzi z Chin, gdzie początkowo nazywany był chińskim agrestem. Używaną dziś powszechnie nazwę zyskał dzięki nowozelandzkim ptakom - kiwi, które upodobały sobie owoc po sprowadzeniu go na zielone wyspy Antypodów na początku XX wieku.
Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz, wystarczy jeden, średniej wielkości owoc, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka.
Ten niepozorny owoc jako jeden z nielicznych zawiera wapń i kwas foliowy, który wykazuje silne działanie przeciwanemiczne (pobudza procesy krwiotwórcze), a także zwiększa przyswajalność żelaza, co dodatkowo wspomaga leczenie anemii.
Norwescy naukowcy dowiedli, że u osób, które spożywają od jednego do trzech owoców kiwi dziennie zmniejsza się ryzyko zakrzepicy aż o 18 proc.
Kiwi jest również bogatym źródłem błonnika, w tym pektyny, która sprzyja redukcji cholesterolu. Jego wysoka zawartość ma znaczenie w leczeniu cukrzycy.
Dzięki zawartości witaminy A, E, K, B oraz minerałów takich jak: cynk, magnez i miedź kiwi doskonale sprawdzi się w leczeniu przeziębienia i grypy.
Badania właściwości zdrowotnych wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, naturalnie występujący w kiwi, może wspomagać leczenie depresji i stanów osłabienia psychicznego.
Kiwi chroni też przed nowotworami, chorobami serca, miażdżycą i wspomaga oczyszcza organizm z toksyn.
Kiwi zawiera tyle samo potasu, co banan, ale w przeciwieństwie do niego jest bezpieczny dla osób starających się stracić zbędne kilogramy lub utrzymać szczupłą sylwetkę Zawiera jedynie 90 kalorii, a mimo to dostarcza nam dużą dawkę energii.
Kiwi jest wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Bogate w witaminę E w naturalny sposób poprawia kondycję skóry i pomaga w walce ze zmarszczkami. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy mają właściwości rozjaśniające i eliminujące wolne rodniki, dlatego często możemy je znaleźć w kremach i maseczkach.
Źródło: https://www.doz.pl/czytelnia/a10978-Naj ... woc_swiata