Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Tworząc stronę www każdy napotka na jakieś trudności. Forumowicze na pewno pomogą!

Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Postprzez elpolacco » 2011-12-31, 14:48:40

Mam hostnig w serwisie hekko.pl Od jakiegoś czasu mam duże obciążenia na forum.

Oto screeny z obciążenia forum:
Obrazek

Obrazek

Co sprawdzić, co zmienić i jak naprawić? ;)

Myślałem, że obciążenie generuje jakiś zainstalowany mod, ale zainstalowałem Support Toolkit, sprzątłem bazę i postawiłem na nowo o forum.

Niestety, ale żadna z tych rzeczy nie pomogła. Gdzie nie gdzie widoczne są jeszcze jakieś śmieci po modach. Sprzątałem tym programem bazę danych, ale nie wszystko się chyba usuneło. W PA mam nadal zakładkę, co prawda nie aktywaną bo nie da się donie wejsć, ale jest "AutoMod".

Obciążenie nadal oscyluje w ok 8% :(


Wczoraj od 30 grudnia założyłem statystyki:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Czy obciążenie może wynikać tylko i wyłącznie z dużego ruchu na forum? Przeważnie jest ok 20 osób online.
Ramki tablic rejestracyjnych - CHROMOWE, NIERDZEWNE, SREBRNE
http://www.blueforum.eu/viewtopic.php?f=49&t=17699
Avatar użytkownika
elpolaccoNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 894
Dołączył(a): 2005-07-05, 01:37:31
Lokalizacja: Olkkusz
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez BlueMan » 2012-01-03, 12:48:17

Jeśli to jest to forum felici, to nie powinno generować tyle obciążenia.

Masz około 850 uu z tego co wyczytałem z tych wykresów, więc to nie tak dużo jak na hosting shared. 1500 powinien spokojnie wytrzymać. Mam jedno forum z 2500 uu na hostingu co BF leży i nikt nic nie krzyczy :)
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19090
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Postprzez elpolacco » 2012-01-17, 20:36:55

Wcześniej na czas mojej nieobecności udostępniłem forum koledze i on się nim zajmował. Instalował mody itd. Postawiłem na nowo system, ale to nie pomogło. Może zostały jakieś śmieci po tych modach w bazie MySQL które niepotrzebnie robią jakieś zapytania do bazy danych? Co sprawdzić, jakie tabele itd? Przeglądałem bazę, ale nie znam się na tym zbytnio i nie chciałbym usunąć czegoś co rozwali system :P Wiem, że można zrobić backup, ale prosiłbym najpierw o wskazówki co oczyścić ;) Podesłać jakieś screeny tabel co pomogłoby w znalezieniu przyczyny?

Na jakim serwerze masz to forum, bo chyba będę zmuszony zmienić na inny :/
Ramki tablic rejestracyjnych - CHROMOWE, NIERDZEWNE, SREBRNE
http://www.blueforum.eu/viewtopic.php?f=49&t=17699
Avatar użytkownika
elpolaccoNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 894
Dołączył(a): 2005-07-05, 01:37:31
Lokalizacja: Olkkusz
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez behemoth » 2012-01-17, 20:52:33

Ile miejsca na serwerze zajmujesz i jaki transfer generujesz?
Mam dwa serwery, które stoją i się nudzą - mogę udostępnić trochę miejsca ;)
http://www.lastfm.pl/user/ksiadz666
http://ftims.pl
Avatar użytkownika
behemothNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 381
Dołączył(a): 2010-03-26, 13:50:03
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy

Re: Bardzo duże obciążenie CPU na serwerze - blokada strony.

Postprzez elpolacco » 2012-01-24, 21:26:35

Nie myslałem o darmowym serwerze ponieważ już ktoś chciał przejąć forum dlatego wolałbym zostać na płatnym. Pomoże ktoś w rozwiązaniu problemu? Ostatnie 3 dni to horror prawie 9% obciążenia CPU, a statystyki odwiedzin jakoś się nie zwiększyły znacząco.
Ramki tablic rejestracyjnych - CHROMOWE, NIERDZEWNE, SREBRNE
http://www.blueforum.eu/viewtopic.php?f=49&t=17699
Avatar użytkownika
elpolaccoNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 894
Dołączył(a): 2005-07-05, 01:37:31
Lokalizacja: Olkkusz
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Postprzez behemoth » 2012-01-25, 14:27:02

Nie mam czasu ani potrzeby bawić się w wykradanie bazy.
Ale rozumiem Twoje obawy.
Ja na pewno polecę vipower.pl - całość masz rozlokowaną na dwa fizyczne serwery - na jednym są pliki a na drugim, z dyskami ssd, masz trzymane tylko bazy. Mam tam resellera i śmiga aż miło.
Serwery znajdują się w Polsce, a firma jest już dość długo na rynku.
W ciągu ponad roku nie miałem żadnych problemów z dostępnością serwerów.
Z resztą Szymon też coś u nich trzymał z tego co pamiętam.
http://www.lastfm.pl/user/ksiadz666
http://ftims.pl
Avatar użytkownika
behemothNone specified
Moderator
Moderator
 
Posty: 381
Dołączył(a): 2010-03-26, 13:50:03
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy


  • Inne

Powrót do Webmasterka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości

cron