Problem z mkdir()

Dział poświęcony programowaniu w każdym języku.

Problem z mkdir()

Postprzez Júzek » 2009-06-05, 23:14:40

Czuje się jakby nagle wszystkie światowe media ogłosiły najnowsze odkrycie NASA - "ziemia jest płaskim centrum wszechświata".

interesujący fragment pliku index.php
Kod: Zaznacz cały
switch ($site) {
    default: {
            include("html/inicjalizacja/inicjalizacja.php5");
            break;
        }
    case'baza': {
            include("html/baza-danych/baza-danych.php5");
            break;
        }

    case'meta': {
            include("html/meta/meta.php5");
            break;
        }
}


meta.php5
Kod: Zaznacz cały
echo "meta";

baza-danych.php5
Kod: Zaznacz cały
echo "baza";


inicjalizacja.php5
Kod: Zaznacz cały
echo "inic";
$projectFolder = "proj/projectContent" . rand(0, 9999);

mkdir($projectFolder);



Gdy $site równe jest "baza" wyświetla się napis "baza" i wykonuje mkdir();
Gdy $site równe jest "meta" wyświetla się napis "meta" i wykonuje mkdir();
Gdy $site jest puste lub błędne wyświetla się napis "inic" i wykonuje mkdir();

Po "okomentowaniu" include(...) w default - folder się nie tworzy.

Jak zrobić by mkdir() wykonywał się TYLKO w przypadku 'default' ?
Avatar użytkownika
JúzekNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 830
Dołączył(a): 2006-06-23, 15:08:15
Lokalizacja: ols.vectranet.pl
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: Problem z mkdir()

Postprzez BlueMan » 2009-06-06, 11:06:16

Musiałbym to przetestować, ale to nie możliwe, aby mkdir() wykonywał się zawsze :|
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: Problem z mkdir()

Postprzez Júzek » 2009-06-06, 11:46:06

Jestem równie zdziwiony co Ty... Problem rozwiązany na "cwaniaka".... w pliku inicjalizacja.php5 dodałem:

Kod: Zaznacz cały
if ($url['site'] == "" OR $url['site'] == "inicjalizacja.html") { ... }


If w rezultacie wykonuje rolę tego trefnego defaluta.

Wywołałem błąd w mkdir() polegający na próbie utworzenia folderu o nazwie już istniejącego. Informacja o błędzie jest wyświetlana tylko gdy rzeczywiście powinien wykonać się default.
Avatar użytkownika
JúzekNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 830
Dołączył(a): 2006-06-23, 15:08:15
Lokalizacja: ols.vectranet.pl
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy


  • Inne

Powrót do Programowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości