PHP-Fusion - problemy

Dział poświęcony programowaniu w każdym języku.

PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-07, 17:06:54

Nie wiem co zle robie, ale jak proboje postawic fusiona na yoyo.pl to nie dziala -> zar2.yoyo.pl
zaredir.yoyo.pl <- ta strona dziala, a stawialem ja wczesniej i juz nie pamietam co tam robilem..
teraz mam serwerek na webd.pl, myslalem ze to cos da, a tu znowu blad...
http://gim18.webd.pl/comenius/

wie ktos co z tym robic? php-fusion 6 cos, chmody ustawiam, potem zmieniam i nie dziala...na forach cba i yoyo cisza
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Amas » 2009-02-07, 23:54:25

Najprawdopodobniej wprowadziłeś złe dane do bazy danych, wyedytuj config.php.
Netbooki
Forum o netbookach
Blog Amasa

AmasNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 103
Dołączył(a): 2009-01-31, 02:28:42
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-08, 16:41:31

wiem ze to tak wyglada, ale niestety jestem pewien danych...tych na yoyo, webd dopiero poznaje ale wyjade mi sie ze jest dobrze - tymi danymi moge sie zalogowac, glowne dane konta, jedyne co moze byc zle to nazwa bazy
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Amas » 2009-02-08, 19:29:52

Zaloguj się do cPanelu przez adres http://gim18.webd.pl:2082
Odnajdź tam panel "Bazy Danych" i wybierz "Baza Danych MySQL"
Jeżeli nie ma żadnej, to stwórz podając nazwę i hasło bazy danych oraz nazwę i hasło użytkownika bazy danych.
Później edytuj config.php zgodnie z danymi, które podałeś zakładając bazę i problem z głowy.
Jeśli już stworzyłeś bazę wcześniej, to tam możesz sprawdzić jej dane.
Netbooki
Forum o netbookach
Blog Amasa

AmasNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 103
Dołączył(a): 2009-01-31, 02:28:42
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez BlueMan » 2009-02-08, 20:22:20

Na pewno złe dane do logowania się do mysql podałeś... innej możliwości nie ma.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-09, 14:50:40

Blueman, nawet nie wiesz jak bardzo chcialbym sie mylic i przyznac Ci racje...

Obrazek

Zawartosc cfg (bez hasla :))

Kod: Zaznacz cały
<?php
// database settings
$db_host="localhost";
$db_user="gim18_zaredir";
$db_pass="*******";
$db_name="gim18_comenius";
$db_prefix="fusion_";
define("DB_PREFIX", "fusion_");
?>


wywalilem usera, wrzucilem jeszce raz z innym haslem - i nic..
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez BlueMan » 2009-02-09, 15:54:57

No to dlaczego jest komunikat, że przez "nobody" chcesz się połączyć???

I dlaczego baza danych jest PUSTA?? Nie zainstalowałeś jeszcze!

1. Zmień blank_config.php na config.php
2. Wpisz w przeglądarce adres pliku setup.php Twojej strony (np. http://www.twojastrona.pl/setup.php) i naciśnij Enter.
3. zainstaluj
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-09, 16:38:52

Nie ma pliku blank_config
instalowalem :)

no ale ok, wywalilem cfg, wsadzilem czysty, wrzucilem jeszcze raz setup, ustawilem chmody dla cfg, przy tworzeniu konta admina mam juz info
"Tabele w bazie zostały utworzone poprawnie."

ustawilem adma, mam info
"Instalacja zakończona sukcesem, PHP-Fusion jest gotowy do użycia.
Kliknij tutaj by przejść na swoją stronę.
Uwaga! Powinieneś skasować plik setup.php z serwera.
i zmienić chmody dla pliku config.php na 644 dla bezpieczeństwa.

Dziękujemy za wybranie PHP-Fusion. "

wiec total cmd, usuwam setup.php, ustawiam 644 dla cfg i...

"Unable to establish connection to MySQL
1045 : Access denied for user 'nobody'@'localhost' (using password: NO)"

Wiem jak to wyglada, no ale taka jest prawda ze nie dziala...

pisalem do webda, i oczywiscie dostalem odpowiedz ze wszystko wyglada na zle skonfigurowane...wyglada, ale jest w porzadku wiec co robic?

Moze trzeba jakos uaktywnic php lub sql? nie znam sie zbytnio, ale po wrzuceniu php info wyswietla normalnie http://gim18.webd.pl/info.php
a dostep do phpmyadmin mam...

a, baza dalej ma 0 mb

//edit: Teraz totalnie zglupialem. loguje sie na phpmyadmin, wchodze w baze gim18_comenius a tam...tabele fusion_...
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Amas » 2009-02-10, 17:59:02

Polecam kontakt z obsługą klienta webd.pl, a najlepiej zmianę usługodawcy jeżeli jesteś pewien, że wszystko robisz dobrze. Webd.pl od kilkunastu miesięcy ma poważne problemy ze stabilnością, może też inne, o których nie wiem...
Netbooki
Forum o netbookach
Blog Amasa

AmasNone specified
Pisarz
Pisarz
 
Posty: 103
Dołączył(a): 2009-01-31, 02:28:42
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-10, 21:23:52

serwer jest projektu szkoly, oplacony za rok z gory, wiec odpada zmiana hostingu...do webda pisalem, oczywiscie "prawdopodobnie to zle dane" - w koncu doszlo do tego ze wyslalem im config.php i od poludnia cisza z ich strony...wiec chyba pozostaje tylko czekac :/
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-12, 13:46:57

Chyba znalazlem blad. plik maincore.php (plik glowny, do ktorego odwoluje sie index.php) zawiera dane bazy z...cba. skad i dlaczego, nie wiem, ale po recznej zmianie wywala blad w linii 45(ta ktora edytuje)
Wiec moze ma ktos czysty maincore.php albo wie jak go zmodyfikwoac zeby zczytal dane z config.php i je zapisal?

//edit: sorka za post pod postem, myslalem ze laczy :)
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez BlueMan » 2009-02-12, 13:49:57

A gotowy plik z paczki będzie nieodpowiedni?
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Avatar użytkownika
BlueManMale
Administrator
Administrator
 
Posty: 19092
Dołączył(a): 2004-05-26, 17:34:59
Lokalizacja: Dabrowa Górn.
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Imię: Szymon

Re: PHP-Fusion - problemy

Postprzez Zaredir » 2009-02-12, 13:50:43

musialbym sciagac calego fusiona ta wersje dla jednego pliku, ten ktory mam jest ustawiony na cba - mozliwie ze kiedys tam robilem i zostawilem tu dane :/

Wie ktos co przezucic zebym mial stronke na innym hostingu? tzn z yoyo na webda, baze sql sobie skopiuje, temacik wrzuce i co jeszcze?

I co zrobic zeby byl wybor jezyka na stronie? Stronka jest dla projektu odwiedzanego z kilku krajów, ustawienie angielskiego odpada, więc przydałby się wybór języka na głównej - ale jak to zrobić? Rejestracja jest wyłączona, nie potrzebni są użytkownicy indywidualni...Jakieś pomysły?
Avatar użytkownika
ZaredirNone specified
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2007-11-20, 19:31:43
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy


  • Inne

Powrót do Programowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron