include() i problem z układem strony

Dział poświęcony programowaniu w każdym języku.

include() i problem z układem strony

Postprzez Júzek » 2008-10-19, 13:13:25

Witam.

Tak oto przedstawia się sprawa:

3.html: Wynikiem jest prawidłowa budowa wizualna strony.
1.html: Mimo, że bazuje na tym samym css i plikach html oraz generujący identyczne źródło strony - wyświetla dodatkowy górny margines (lub dodatkowy dolny wyższego elementu) przez co tworzy się brzydka szparka między <div id="menu"></div> a <div id="content"></div> .

1.php
Kod: Zaznacz cały
<html>
...
<div id="menu"></div>
<?php include("2.html") ?>
...
</html>


2.html
Kod: Zaznacz cały
<div id="content"> Treść, treść.</div>


3.html (źródło 1.php wygenerowane przez serwer)
Kod: Zaznacz cały
<html>
...
<div id="menu"></div>
<div id="content"> Treść, treść.</div>
...
</html>
Avatar użytkownika
JúzekNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 830
Dołączył(a): 2006-06-23, 15:08:15
Lokalizacja: ols.vectranet.pl
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: include() i problem z układem strony

Postprzez junior » 2008-10-19, 13:38:56

miałem podobny problem pod względem wyglądu a wynikał z dodatkowych informacji o kodowaniu umieszczanych przez edytor tekstu (jak dobrze pamiętam notepad++) i by się tego pozbyć trzeba było wybrać format-> utf-8 (bez BOM) może masz to samo... dodam, że w podglądzie taki plik nieróżni się niczym i nie dociekałem czemu tak.
http://en.wikipedia.org/wiki/Byte_Order_Mark tu coś o BOM próbuj może się uda:)
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: include() i problem z układem strony

Postprzez Júzek » 2008-10-23, 15:03:04

Problem po części rozwiązany. Kodowania plików / mety itd miałem od początku UTF8. Rozwiązanie polega na fragmencie "od, do", którego były cięte źródła. Wykorzystałem to, że przeglądarka nie uwzględnia niektórych znaków w pewnych miejscach ... bla bla bla...
Avatar użytkownika
JúzekNone specified
BOSSu
BOSSu
 
Posty: 830
Dołączył(a): 2006-06-23, 15:08:15
Lokalizacja: ols.vectranet.pl
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: include() i problem z układem strony

Postprzez junior » 2008-10-23, 15:35:11

widzisz masz kodowanie utf-8 oraz kodowanie utf-8 z bom zobacz które masz.
zawsze możesz się nie zgodzić z opinią autora tego postu.
Avatar użytkownika
juniorMale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2008-06-22, 11:07:52
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy


  • Inne

Powrót do Programowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości