[Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Wszędzie tego pełno :[

[Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Postprzez privace » 2007-09-26, 21:15:21

Jak podaje Arcabit, do ataku wystarczy dostarczenie odpowiednio spreparowanego pliku QuickTime, który prowadzi do wykonania na prawach administratora dowolnego skryptu JavaScript w przeglądarce Firefox lub do uruchomienia programów na komputerze. Aby tak się stało, komputer musi być wyposażony w te dwa programy, a Firefox musi być domyślną przeglądarką w systemie Windows.

Jeśli cyberprzestępca wykorzysta w pliku .qtl parametr qtnext, będzie w stanie wykonać w przeglądarce każdy kod JavaScript. Dodanie do tego komendy -chrome spowoduje, że kod JavaScript zyska dostęp do innych zasobów komputera - czytamy na stronie Arcabit.pl.
źródło
Ajej, niedobrze, mam oba, a informacje, że jakaś wtyczka prawdopodobnie może pomóc, to trochę mało :(
W moim obiektywie
Hobby lalkowe

privaceFemale
V.I.P.
V.I.P.
 
Posty: 7315
Dołączył(a): 2006-09-10, 19:11:58
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: [Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Postprzez amanita_citrina » 2007-09-26, 21:24:10

Nigdy nie lubiłam QuickTime'a (chyba czułam przez skórę, że mogą być z nim jakieś problemy :P), toteż nie mam go na swoim komputerze. A cyberprzestępca jak będzie chciał, to i tak zaatakuje i mu QuickTime i Firefox do szczęścia potrzebny nie będzie :P
Avatar użytkownika
amanita_citrina
 

Re: [Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Postprzez thalcave » 2007-09-27, 11:52:34

amanita_citrina, tak podchodząc do sprawy to po co w ogule zabezpieczać - jak cracer będzie chciał to i tak się włamie :mrgreen:
"It's great to be here. It's great to be anywhere"
Keith Richards
Avatar użytkownika
thalcaveNone specified
Weteran
Weteran
 
Posty: 4328
Dołączył(a): 2005-12-28, 20:02:55
Lokalizacja: odległa galaktyka
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: [Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Postprzez Artsf » 2007-09-27, 13:32:34

thalcave napisał(a):jak cracer będzie chciał to i tak się włamie :mrgreen:

Nie tak dokońca z tym się zgodzę gdyż jest zabezpieczenie , że nawet najlepszy specjalista się nie włamie.
Avatar użytkownika
ArtsfNone specified
Weteran
Weteran
 
Posty: 1344
Dołączył(a): 2006-01-08, 19:36:40
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: [Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Postprzez traphezz » 2007-09-27, 16:21:20

Odlaczyc kabel sieciowy ;)
Avatar użytkownika
traphezzNone specified
Weteran
Weteran
 
Posty: 5249
Dołączył(a): 2004-11-08, 17:49:22
Lokalizacja: Pyskowice
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy

Re: [Uwaga] Firefox + QuickTime = kłopoty

Postprzez Artsf » 2007-09-27, 19:24:50

traphezz napisał(a):Odlaczyc kabel sieciowy

Właśnie to miałem na myśli ;)
Jak mówią specjaliści od zabezpieczeń - najbezpieczniejszy komputer to taki , który jest odłączony od internetu.
Avatar użytkownika
ArtsfNone specified
Weteran
Weteran
 
Posty: 1344
Dołączył(a): 2006-01-08, 19:36:40
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy


  • Inne

Powrót do Hack, bugs & wirs

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości