Sen i brak snu

Jak żyć zdrowo, modnie i do tego pięknie. Czyli wszystkie tematy dotyczące ludzkiego ciała.
KenWatanabe Mężczyzna
V.I.P.
V.I.P.

Kasa: 20.00 BLM
Bank: 200.00 BLM
Wyniki: 74
Imię: Piotr
    WindowsXPFirefox

Sen i brak snu

Postprzez KenWatanabe 2009-09-23, 03:32

Tak sobie tu siedzę jest już dawno po 3 w nocy, niedługo trzeba się budzić do pracy, więc wpadłem na pomysł na temacik :)

Powszechnie wiadomo, że sen jest zdrowy i wpływa pozytywnie na organizm. Wiadomo też, że jego brak na dłuższą metę może być groźny dla zdrowia (ponoć nawet dla życia) i prowadzić do komplikacji takich jak zwiększone ryzyko cukrzycy czy otyłości.

Utarło się, że dobry sen powinien trwać około 8h. Mnie jakoś ta reguła nie dotyczy gdyż zazwyczaj śpię 5 do 6 godzin. Wiadomo jednak, że każdy ma inne zapotrzebowanie na sen. Zastanawia mnie tylko jakie konsekwencje niosłoby za sobą długotrwałe unikanie snu.

Po jednej nieprzespanej nocy czujemy zazwyczaj zmęczenie oraz wyraźnie zmniejsza się nasza aktywność i zdolność koncentracji. Po drugiej nocy objawy te się kumulują, a dochodzi do tego jeszcze trudność z wykonaniem prostych czynności. W końcu po około 65h dochodzą nam jeszcze złudzenia optyczne i akustyczne, choć dalsze pogorszenie zdolności manualnych nie następuje. To wiem z własnego doświadczenia :) Natomiast może ktoś wie co dzieje się dalej i byłby skłonny się tym podzielić :D

Ile zazwyczaj śpicie, ile czasu najdłużej nie spaliście, jaką rolę odgrywa sen w Waszym życiu?

Dobranoc xD
Głównym motorem, który popycha mnie do działania, jest ciekawość. Zawsze szukam interesujących ról, interesujących scenariuszy. Nie chcę popadać w stereotypy, unikam zaszufladkowania, dlatego często wybieram bardzo różnorodne filmy: od poważnych po zabawne.
Kensaku Watanabe

privace Brak danych
V.I.P.
V.I.P.

Kasa: 5.00 BLM
Imię: Agnieszka
    WindowsXPFirefox

Re: Sen i brak snu

Postprzez privace 2009-09-23, 06:10

Ja jestem sowa i potrafię siedzieć do 3-4 w nocy. Do tego jak nie prześpię 9-10 godzin, to jestem zmęczona.
Ostatnio sypiam na raty, bo fretka budzi mnie o najdziwniejszych porach domagając się zabawy;)

makoomba Brak danych
CS Team
CS Team

Kasa: 0.00 BLM
Wyniki: 2
Imię: Dawid
    WindowsXPFirefox

Postprzez makoomba 2009-09-23, 08:03

Z reguły sypiam 5-6 godzin. Dłuższy sen paradoksalnie powoduje ze budzę się niewyspany :( Poza tym lubie wcześnie wstać bo mam wtedy sporo czasu na zrobienie tego czy tamtego.

Najdłuzej nie spałem 3 dni z rzędu, ale byłem nie do życia. Wogóle nic do mnie nie docierało, miałem problemy z koorynacją ruchową jak po wypiciu ogromnej ilości alkoholu, kręciło mi się w głowie. Najgorsze było to że przysiadałem gdzies na chwile i czułem ze za moment odpłyne.
Słaba płeć jest silniejsza od płci mocnej o siłę słabości płci mocnej do płci słabej xD
http://makoomba.posadzdrzewo.pl/

BlueMan Mężczyzna
Administrator
Administrator

Kasa: 13.00 BLM
Bank: 120.00 BLM
Wyniki: 24
Imię: Szymon
    WindowsXPFirefox

Postprzez BlueMan 2009-09-23, 10:19

No to napiszcie co was zmusiło do tego, że nie spaliście tyle dni z rzędu :przestraszony:

A u mnie reguła 8h snu idealnie się sprawdza. Wtedy czuje się idealnie wypoczęty. A jak pośpię dłużej to czuję się zmęczony :P

Przed egzaminami sypiam zwykle 4-5 godzin. Poniżej 4h jestem nie do życia. A przy takiej małej ilości snu jestem nawet lekko pobudzony, niż śpiący. Mam energię do życia, itp. Ale gorzej z koordynacją ruchową. Na tacy nie przeniosę po schodach dwóch filiżanek herbaty, aby ich nie powylewać trochę, co mi się nie zdarza jak jestem wypoczęty.

I właściwie codziennie sypiam. Nie przypominam sobie przynajmniej abym 2 noce z rzędu nie spał.
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek

kosmowski.be Mężczyzna
Uzależniony
Uzależniony

Kasa: 1.00 BLM
Imię: Mateusz
    WindowsVistaFirefox

Postprzez kosmowski.be 2009-09-23, 12:10

ja niespalem najwiecej kolo 65 godzin pod rzad. pracowalem na nocki, a w dnie nie moglem usnac. ale ogolnie spie 5-6 godzin i tyle mi wystarcza.
Obrazek
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem.
Jeżeli potrzebujesz pomocy napisz Prywatną Wiadomość (PW) do mnie.

astarte Kobieta
BOSSu
BOSSu

Kasa: 18.00 BLM
Imię: Katarzyna

Postprzez astarte 2009-09-23, 12:41

Potrzebuje 8-9 godz żeby się wyspać.Jak pośpię dłużej to jestem zmęczona. Generalnie nie mam problemu ze snem.Nie umiem spać w dzień jedynie...
Ohh, can't anybody see
We've got a war to fight
Never found our way
Regardless of what they say...

Obrazek

BlueMan Mężczyzna
Administrator
Administrator

Kasa: 13.00 BLM
Bank: 120.00 BLM
Wyniki: 24
Imię: Szymon
    WindowsXPFirefox

Postprzez BlueMan 2009-09-23, 13:27

astarte napisał(a):Nie umiem spać w dzień jedynie...

ja także. Chyba, że jestem zmęczony - typu 24h bez snu.

No i raczej nie mam pamięci do snów :P
Czytaj regulamin - unikniesz wielu problemów.
Korzystajcie z załączników na forum aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek

KenWatanabe Mężczyzna
V.I.P.
V.I.P.

Kasa: 20.00 BLM
Bank: 200.00 BLM
Wyniki: 74
Imię: Piotr
    WindowsXPFirefox

Postprzez KenWatanabe 2009-09-23, 15:33

BlueMan napisał(a):No to napiszcie co was zmusiło do tego, że nie spaliście tyle dni z rzędu :przestraszony:
Ogólnie praca, do Płocka wtedy musiałem jechać :) A najśmieszniejszy był powrót :kwasny: dobrze, że taki gość z którym tam się wtedy spotkałem poprosił mnie żebym go odwiózł do Warszawy. Wyszło na to, że dałem mu kluczyki żeby sam prowadził bo ja to bym chyba w takim stanie zaliczył wszystkie drzewa po drodze xD Ale i tak spać poszedłem dopiero w domu bo musiałem gościa kontrolować, żeby mnie gdzieś nie wywiózł :pudlo:

astarte napisał(a):Nie umiem spać w dzień jedynie...
Ja to akurat zasypiam w dowolnym momencie dnia i nocy w ciągu około 5-10 min :P
Głównym motorem, który popycha mnie do działania, jest ciekawość. Zawsze szukam interesujących ról, interesujących scenariuszy. Nie chcę popadać w stereotypy, unikam zaszufladkowania, dlatego często wybieram bardzo różnorodne filmy: od poważnych po zabawne.
Kensaku Watanabe

Madzias Brak danych
Expert
Expert

Imię: Magdalena
    WindowsXPMSIE7

Postprzez Madzias 2009-09-23, 23:20

Najlepiej się czuję, jak śpię od 22 do 7 rano. Ale dawno już tak dobrze nie miałam. Śpię krótko i płytko...czuwam śpiąć a rano wstaję i wyglądam jak zombi. Te 6 godzin to dla mnie za mało.

Jak byłam młodziutka i sporo imprezowałam, to nie spałam 36 godzin. Koszmar. Z tego, co pamiętam czułam się baaardzo dziwnie. Mało kontaktowłam i mówiłam mało sensownie. Nic w moim ciele i umyśle nie działało jak trzeba.
SZCZĘŚCIE czemu odchodzisz ode mnie przecież było nam razem tak dobrze. Przyszedłeś nawet nie zapukałeś a teraz odchodzisz nie mówiąc nic. DLACZEGO

hermes Brak danych
Bywalec
Bywalec

Imię: Krzysztof
    WindowsXPFirefox

Postprzez hermes 2009-09-26, 16:09

Rok temu pracowałem kilka dni na dwa etaty (zastępowałem znajomego) i prawie nie spałem - wracałem do domu tylko na jakiś posiłek i prysznic, a potem do kolejnej roboty - pod koniec to już nie wiedziałem gdzie i w jakim charakterze pracuję :zakrecony: ...najśmieszniejsze jest to, że później miałem problemy z zasypianiem :hyhy:

ferty Brak danych
Stały bywalec
Stały bywalec

WindowsXPFirefox

Postprzez ferty 2009-10-08, 22:12

Nie ma reguły co do 8h. Da Vinci podobno sypial 3 razy 45 minut. To sprawa indywidualna. Ja sypiam po 5 godzin i pozwala mnie to trenować zawodowo sport
Drugich prowadzimy, a sami bładzimy

Oyen Brak danych
Expert Generalny
Expert Generalny

Imię: Jakub
    WindowsVistaChrome

Postprzez Oyen 2009-10-09, 14:45

witam w klubie nocnych markow. ;)
sypiam tyle ile moge czyli 6 godzin to luksus. raz nie spalem przez 3 dni ale z nocy 3. na 4. bylem trupem. musialem polezec te 8 godzin. ogolnie mam nadcisnienie i nie moge usiedziec w miejscu dluzej jak 15 minut ( wyklady na uczelni mnie zabijaja...) wiec nie przeszkadza mi jak dluzej nie spie. gorzej jak nie mam sily, wtedy to moge spac i 20 godzin i jestem nie do zycia.

swego czasu jak bylo sb to siedzialem na sb w nocy do 3-4 nad ranem, teraz czytam ksiazki albo ogladam tv (tylko w nocy)

turkus2 Brak danych
Podglądacz
Podglądacz

Imię: Joanna
    WindowsXPFirefox

Postprzez turkus2 2009-10-26, 14:52

ja się okropnie czuje niewyspana. dla mnie to konieczność zeby normalnie funkcjonowac. inaczej padam jak mucha juz o 18. a 8 godzin snu to podstawa

czarna84 Brak danych
Pisarz
Pisarz

Kasa: 7.00 BLM
    WindowsVistaFirefox

Postprzez czarna84 2009-10-31, 16:16

po 72 godzinach bez snu w mózgu zaczynają się tworzyć nieodwracalne zmiany...
czasem mi sie zdarza zarwać noc, tak, ze "przy życiu" utrzymuje mnie tylko plusssz up z guaraną, ale zawsze staram się to chociaż trochę nadrobić, np. następnego dnia pójść wcześniej spać

Zilog Mężczyzna
Moderator
Moderator

Kasa: 95.00 BLM
Bank: 0.00 BLM
Wyniki: 9
Imię: Tomasz
    WindowsXPOpera

Postprzez Zilog 2009-10-31, 19:34

petreus007 napisał(a):Ile zazwyczaj śpicie

Ok. 5 - 6 godzin,jednak jest to zdecydowanie za mało jak dla mnie..
petreus007 napisał(a):ile czasu najdłużej nie spaliście

ponad 70 godzin raz nie spałem robiąc taki eksperyment jak długo wytrzymam bez snu :D W dzień dużo pracy a nocą dużo kofeiny :)
petreus007 napisał(a):jaką rolę odgrywa sen w Waszym życiu?

Dużą rolę,jestem strasznym śpiochem i jak mam wstawać rano do roboty to szlag mnie trafia,z reguły aby się wyspać potrzebuję od 10 do nawet 16 godzin snu ..

evil napisał(a):czarna84 Ty tępa szmato przestań wszędzie tego plusza reklamować

:rotfl2: xD Przecież plusz to ratunek dla ludzkości,bez niego świat zapadnie w całoroczny sen xD

Skubana Brak danych
Pisarz
Pisarz

Imię: Włodzimierz
    WindowsXPFirefox

Postprzez Skubana 2010-01-19, 15:07

Ostatnio w ciągu tygodnia śpię zwykle ok. 3-4 godziny. Wystarcza mi to, a kiedy śpię dłużej to po prostu czuję się zmęczona. A po ok. 50 h bez snu zachowuję się co naajmniej nie do życia :)

niania_ogg Brak danych
Stały bywalec
Stały bywalec

Imię: Agata
    WindowsXPFirefox

Postprzez niania_ogg 2010-02-08, 19:36

Ja jestem niedźwiedź i lubię sobie pospać, szczególnie teraz w zimie. Za to latem na odwrót mało snu, a letnie noce są przyjemne. :)
"Każde miejsce leży tam, gdzie jest, od czasu kiedy pierwszy raz tam trafiło. To się nazywa geografia."

Ayla Brak danych
Expert Generalny
Expert Generalny

Wyniki: 1
Imię: Aleksandra

Postprzez Ayla 2010-02-08, 20:08

Choćbym nie wiem ile spała zimą, to i tak będę odczuwała brak snu. Witaminy nie pomagają, słońce jedynie naładowuje energią.

chokkie Brak danych
Początkujący
Początkujący

Imię: Marta
    WindowsVistaChrome

Postprzez chokkie 2010-02-09, 00:46

ja tam brak snu odczuwam zawsze i wszędzie ^.^
you know what says thank you like nothing else?

okrushek Brak danych
Expert
Expert

WindowsVistaFirefox

Postprzez okrushek 2010-02-09, 11:42

ostatnio niczym miś zapadam na sen zimowy i potrzebuje zdecydowanie 10h snu, żeby czuc sie wypoczętą. no i uwielbiam wstawać ledwo świadoma tego co się dzieje. :D

Następna strona

• Inne strony

Powrót do Zdrowie, Moda, Uroda